A kefír a hosszú élet titka? Egy igazi bomba a szervezetünknek

A növényi alapú étrend egyre népszerűbb, a kefír jótékony hatása miatt újra a reflektorfénybe került. Egy erjesztett tejtermék, ami tele van bélbarát baktériumokkal, és állítólag javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert és még a gyulladást is csökkentheti. De tényleg ennyire csodaszer? Emilie Lavinia, fitness és egészségügyi újságíró-szerkesztő egy hónapig minden nap itta, hogy megossza a tapasztalatait.

A kefír jótékony hatása – csak egy újabb trend vagy valódi csodaszer? Emilie Lavinia bevallja, sokáig úgy tekintett a kefírre, mint egy fura egészségmániás italra. Inkább kortyolgatta a trendi kombuchát és ropogtatta a kimchit, melyek legalább divatosnak tűntek. De aztán egyre többet hallott arról, hogy a bélrendszer állapota mennyire jó hatással van az egészségünkre, és kezdett kíváncsi lenni, vajon a kefír tényleg annyira jó-e, mint mondják.

A kefír jótékony hatása kívül-belül megmutatkozhat
A kefír jótékony hatása kívül-belül megmutatkozhat/Fotó: 123rf.com

A bélrendszer egészségét rendbe teszi

Dr. Megan Rossi, a bélrendszer egészségének szakértője szerint a kefír hasonlít a joghurthoz, de még több különböző mikrobatörzset tartalmaz.

„Évezredek óta létezik, de az utóbbi években a bélrendszer egészsége iránti növekvő érdeklődés miatt lett újra népszerű”

– magyarázza. Bár még nincs rengeteg klinikai kutatás a pontos hatásairól, szakértők szerint segíthet a fogyásban, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és akár a gyulladást is mérsékelheti. Egy Stanford Egyetem által végzett kutatás szerint például a fermentált ételek – így a kefír is – csökkenthetik a szervezet gyulladásos folyamatait.

Mindez elég meggyőzően hangzott ahhoz, hogy Emilie belevágjon egy egyhónapos kísérletbe. Minden nap megivott egy pohár kefirt, és figyelte, hogyan változik az egészsége.

A kefír jótékony hatása: így változik meg a test

Kísérlete során különböző kefíreket próbált ki: natúr változatot, mézeset, fehérjével dúsítottat és gyümölcsös ízesítésűt. Az első pár nap furcsa volt. A kefír állaga és enyhén savanykás íze nem igazán nyűgözte le, sőt, kicsit nyálkásnak érezte a torkában. De meglepő módon néhány nap után megszerette – és alig várta a reggeli adagját.

Pár nap után több energiája lett, hosszabb ideig érzett jóllakottságot étkezések után, és még a hormonális bőrproblémái is javultak. A bélrendszere is hálás volt: kevesebb puffadás, jobb emésztés és egy általános könnyedségérzet.

Dr. Rossi szerint a kefír legjobb fogyasztási módja attól függ, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.

„Ha az emésztést szeretnéd támogatni, éhgyomorra ajánlott inni. Ha pedig a teltségérzetet szeretnéd növelni, étkezés után érdemes fogyasztani”

– mondja. Ő reggel, éhgyomorra itta, és úgy tűnt, ez bevált.

Így működik a kefír jótékony hatása

Miközben Emilie egyre inkább megszokta a kefír ízét, azt is megtanulta, hogy nem minden kefír egyforma. Ahogy Dr. Rossi rámutatott, sok boltban kapható változat hozzáadott cukrot vagy sűrítőszereket tartalmaz, ami nem ideális.

„Sokan gyümölcskivonatokat vagy szacharózt adnak hozzá, ami nem olyan egészséges, mint a teljes gyümölcs”

-figyelmeztet.

Ami az allergiásokat illeti, a kefír alapvetően laktózszegényebb, mint a tej, mert az erjedési folyamat csökkenti a laktóztartalmát. De ha valaki teljesen tejmentesen szeretne élni, létezik laktózmentes kefír is, ami ugyanúgy erjesztett, csak tej helyett cukros vízből készül.

Egy dolog biztos: a kefír tele van probiotikummal, és a bélflóra egyensúlya kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából. Egy 2022-es tanulmány szerint a kefír „antagonizálja a kórokozókat, csökkenti a gyulladást és javíthatja a vércukor- és koleszterinszintet”.

Egy hónap után Emilie biztos benne, hogy a kefír marad a reggeli rutinjában. Nemcsak energikusabbnak érzi magát, de az emésztése is kiegyensúlyozottabb lett. A bélrendszer egészsége az egyik legnagyobb trend idén, és úgy tűnik, a kefír ebben komoly szerepet játszhat.

(via)

Itt pedig arról olvashatsz: az élet meghosszabbítása, meddig mehetünk el?

Betöltés...