Az extraszűz olívaolaj sokaknál az egészséges életmód alappillérének számít. De vajon tényleg olyan hatásos, mint állítják? Egy új kutatás szerint az olívaolaj fogyasztása önmagában nem elég a koleszterinszint csökkentéséhez.
Az extraszűz olívaolaj régóta a szívbarát étrend sztárja, de egyre több kérdést vet fel, hogy valóban olyan hatásos-e, mint hirdetik. A Floridai Egyetem kutatói nem bízták a véletlenre, és mélyreható kutatást végeztek, hogy tisztázzák a képet.
Tények és tévhitek az extraszűz olívaolaj kapcsán
A „Recipe for Heart Health” tanulmányban 40 résztvevő koleszterinszintjét és étrendjét vizsgálták. Egyesek napi egy teáskanálnyi, míg mások négy evőkanálnyi extraszűz olívaolajat fogyasztottak néhány héten keresztül. Az eredmény tisztán látszott: mindkét csoportnál csökkent az LDL, azaz a „rossz” koleszterinszintje, ami jó hírnek tűnik, azonban van egy csavar a dologban.
Dr. Susan Harper, a kutatás vezetője szerint:
„Az olívaolaj pozitív hatásai kétségtelenek, de önmagában nem elegendő a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. A teljes étrend sokkal nagyobb szerepet játszik ebben.” – fogalmazott.
Miért lett az extraszűz olívaolaj ilyen népszerű?

Az olívaolaj igazi elixír. Tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és polifenolokkal, amelyek a gyulladás csökkentésében és az agy egészségének megőrzésében is segítenek. Emellett az olajsav, az egyszeresen telítetlen zsírok sztárja, hozzájárul a szív egészségéhez.
Ám itt jön a csavar. A kutatás rávilágított, hogy nem a mennyiség, hanem az étrend egészének minősége számít igazán. Akik a növényi alapú étrendet részesítették előnyben, például diófélékkel, magvakkal és avokádóval egészítették ki a táplálkozásukat, nagyobb javulást tapasztaltak a koleszterinszintjükben, mint akik csak az olívaolajra támaszkodtak.
Emily Carter dietetikus szerint az extraszűz olívaolajnak megvan a helye az egészséges étrendben, de nem érdemes túlmisztifikálni.
„Az olívaolaj szuper, de nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott táplálkozást. Ha pizzára locsolod, attól még nem lesz szívbarát az étkezésed” – véli.
Ezért fontos a mértékletesség
A Floridai Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy az extraszűz olívaolaj mértéktelen fogyasztása nem hoz arányosan nagyobb egészségügyi előnyöket. Sőt, a tanulmány szerint azok, akik kevesebb olívaolajat használtak, de elhagyták a feldolgozott élelmiszereket és a vörös húsokat, jobban jártak a koleszterinszint szempontjából.
Dr. Harper szerint a legfontosabb tanulság az, hogy az olívaolaj csak egy eleme lehet az egészséges életmódnak.
„Az olívaolaj fantasztikus alapanyag, de nem helyettesítheti a teljes értékű, növényi alapú étrendet. Ha mindent egyszerre csinálsz jól, az eredmények is jobbak lesznek” – mondta.
Az extraszűz olívaolaj kétségtelenül egészséges, de önmagában nem nyújt megoldást a szív- és érrendszeri problémákra. A kiegyensúlyozott, növényi alapú étrend és a mértékletes fogyasztás az igazi kulcs az egészséghez.
(via)