Hűtőtáska nélkül ne indulj el – Így kerüld el az ételmérgezést a nyári melegben

A nyár a szabadtéri programok, a strandolás és a piknikezés szezonja. Ilyenkor valahogy minden étel jobban esik a friss levegőn, csakhogy a nagy meleg nemcsak nekünk kedvez, hanem a baktériumoknak is. Ha nem vagyunk résen, villámgyorsan gyomorrontás lehet a szabadtéri falatozás vége. Ez pedig különösen veszélyes lehet a gyerekekre, idősekre és kismamákra. Mivel ők érzékenyebben reagálhatnak a romlott ételre, az ételmérgezés elkerülése kiemelt figyelmet kell kapjon a nyári hónapokban. Szerencsére egy kis odafigyeléssel sok kellemetlenség elkerülhető.

Miért különösen kockázatos az ételmérgezés nyáron?

A forróságban a baktériumok – mint például a Salmonella, E. coli vagy Listeria – villámgyorsan elszaporodnak, főként a nem megfelelően tárolt vagy előkészített ételeken. A tünetek ismerősek lehetnek: hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet. Ezek pedig akár már néhány órával az evés után jelentkezhetnek. A legkisebbek és az idősebbek szervezete nehezebben birkózik meg ezekkel a fertőzésekkel, így náluk akár komolyabb következmények is előfordulhatnak.

Milyen ételekkel kell óvatosnak lenni a melegben?

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek egyszerűen nem bírják a hőséget:

  • Tejtermékek: a joghurt, sajt, tejszínes mártások gyorsan megromlanak.
  • Majonézes saláták: a franciasaláta vagy a tojásos krumplisaláta, igénylik a folyamatos hűtést.
  • Tojásos ételek: például a rántotta vagy a töltött tojás nem ideális választás kánikulában.
  • Grillezett húsok: ha kihűlve, de nem hűtve tároljuk őket, veszélyesek lehetnek.
  • Tenger gyümölcsei:  a kagyló vagy a garnéla különösen érzékenyek a melegre.
  • Mosatlan gyümölcsök és zöldségek: könnyen fertőzést okozhatnak, ha nem kezeljük őket higiénikusan.
ételmérgezés elkerülése nyáron
Fotó: 123rf.com

Nyári ételmérgezés elkerülése: hasznos tippek piknikezőknek

Gondolkodj előre!

Tervezd meg, mit viszel magaddal. Olyan ételeket válassz, amelyek jobban bírják a meleget: például zöldséges szendvicseket, egyszerű, szárazabb süteményeket vagy teljes kiőrlésű pékárukat. A hűtőtáska és a jégakku ilyenkor igazi barátod, hacsak teheted ebbe csomagold az élelmiszert, persze már lehűtött állapotában.

Tárold az ételeket biztonságosan!

Figyelj arra, hogy hidegen maradjanak az ételek, ennek érdekében két óránál tovább ne hagyd őket a melegben punnyadni, inkább tedd vissza a hűtőtáskába. Az ételeket külön csomagold, hogy elkerüld a keresztszennyeződést.

Higiénia mindenekelőtt

Mindig legyen nálad kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő. A tiszta evőeszközök, külön csomagolt nyers és készételek alapvetők még egy gyors pikniknél is!

Figyelj a fogyasztási időre

Szakértők azt vallják, ha valami két órán át nem volt hűtve, inkább ne együk meg. Ha megoldható, inkább a helyszínen készíts frisset, vagy melegítsd újra a hozott ételt.

ételmérgezés elkerülése nyáron
Fotó: 123rf.com

Mi a teendő, ha mégis jelentkeznek a tünetek?

Ha a strandolás után pár órával valaki gyomorfájásra, hasmenésre panaszkodik, vagy hányni kezd, jó eséllyel ételmérgezés történt. Ilyenkor a legfontosabb a folyadékpótlás, ehhez a víz a legjobb, esetleg enyhe teával vagy rehidratáló italokkal is lehet próbálkozni, ha nem fordul fel tőle az érintett gyomra még jobban. Emellett sok pihenés, kímélő étrend és – ha van otthon – probiotikum is segíthet.

Viszont orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek 24 óránál tovább fennállnak, vagy ha kisgyermek, idős személy vagy várandós nő az érintett.

A biztonságos piknik titka

A nyár az élményekről szól, nem a gyomorrontásról. Egy kis előrelátással és odafigyeléssel nyugodtan élvezhetjük a szabadtéri étkezéseket, legyen szó strandról, piknikről vagy egy kerti partiról. Válassz biztonságos ételeket, hűts megfelelően, és figyelj az időre, így semmi sem állhat a nyári jókedv útjába!

Olvass még több hasznos cikket Egészség rovatunkban!

Betöltés...