Ússzuk meg szárazon – nézd meg, hogy rongálja az alkoholfogyasztás a tested!

Az alkoholfogyasztás egyre elfogadottabb a társadalomban, s egyre nagyobb méreteket is ölt. Egy új év mindig jó esély arra, hogy leküzdjük a rossz szokást. Főleg, ha látjuk, mit művel a szesz a testünkkel.

Napjainkban aligha lepődünk meg azon, ha egy társaságban mindenki alkoholt iszik vagy akár munka után beugrik egy bárba lazítani. Az alkoholfogyasztás általános jelenséggé vált, amely olykor még elvárt is – főleg egyes eseményeken. Az alkalmankénti ivás nem problémás azonban annyira, mint ha valaki rendszeresen a pohár fenekére néz.

Motiváció kell az alkoholfogyasztás csökkentéséhez?

Az alkoholfogyasztás csökkentésére kiváló alkalom egy új év kezdete. Ha motivációt szeretnénk ehhez, érdemes belepillantani, mit tesz a testünkkel a szesz. Az alkoholfogyasztás komoly rizikóval jár. Nem kevés egészségügyi problémával hozható kapcsolatba, beleértve a magas vérnyomást és a rákot. A biztonságos mennyiség az, ha a férfiak naponta legfeljebb 2 italt, a nők pedig legfeljebb 1 italt isznak meg. A mértéktelen ivás azt jelenti, ha a hölgyek két óra leforgása alatt 4 vagy több, a férfiak pedig 5 vagy több italt fogyasztanak el. Mielőtt valaki feltenné a kezét, mondván, hogy „márpedig a vörösbor jó a szívnek”, érdemes jobban áttekinteni, valóban így van-e.

Szakértők szerint ugyanis nem egyértelmű, van-e közvetlen ok-okozati kapcsolat a vörösbor fogyasztás és a szív egészsége között, vagy pedig más tényezők is közrejátszanak ebben – így például az egészségesebb életmód, a nagyobb mértékű társadalmi interakció, a kevesebb stressz.

Tény, hogy a vörösborban van rezveratrol antioxidáns, amelyet egészségesnek tartanak a szívre nézve – a rezveratrol a szőlő héjában van, s ismert, hogy csökkentheti a gyulladást és a véralvadást. Az ezzel kapcsolatos adatok azonban vegyesek – további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a jótékony hatást egyértelműen ki lehessen jelenteni. A lényeg, hogy az alkoholfogyasztásban nagyon fontos a mérték. A fenti mennyiségek betartása nők és férfiak esetében is hasznos.

Fotó: 123rf.com

Az alkoholfogyasztás hatása a testünkre

Ha csak egy motiváció kell ahhoz, hogy csökkentsük alkoholfogyasztásunkat, jó, ha tudjuk: a szeszes italok nem kevés kalóriával járnak. Az alkohol grammonként 7 kalóriát rejt. Ráadásul, számos alkoholos italban található meg hozzáadott édesítőszer és cukor, ami jelentősen emeli a szervezetbe bevitt kalória mennyiségét.

Az alkohol leginkább a májban metabolizálódik, ahol a zsír is. A szeszes ital lassítja a zsír anyagcseréjét és a zsírraktározást, emiatt a súlyunk megnő. Az ivás sokak esetében vezet másnapossághoz, hat az alvás minőségére, a testmozgásra, valamint arra is, mit eszik az ember másnap. Ezek együttesen egy negatív ciklust hozhatnak létre, amely semmiképp sem számít egészséges életmódnak.

Ami a borivást illeti, azt inkább élvezeti szokásnak érdemes tekinteni – vagyis kiegyensúlyozott fogyasztása előnyös lehet, de a túlzás semmiképpen. Mivel az alkohol a májban metabolizálódik, káros hatásai is lehetnek. A mértéktelen alkoholfogyasztás károsíthatja a májat és olyan betegségek kialakulását eredményezheti, mint a zsírmáj és a cirrózis.

Ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, az a májrák esélyét is növeli. Egy tanulmány szerint csupán napi 3 ital elegendő ahhoz, hogy a májrák rizikóját megemeljük. Májbetegség esetén pedig semmiképp sem szabad szeszes italt inni – ez a fontos szerv segít feldolgozni és eltávolítani az alkoholt a szervezetből.

Alkoholfogyasztás és a rákbetegségek esélye

Sokakban felmerülhet az alkoholfogyasztás kapcsán, hogy rákos betegséget kockáztatnak – ami tény. A szeszes italok mértéktelen fogyasztása nemcsak a májrák esélyét növeli, hanem egyéb ráktípusokét is. Ennek több módja is van.

A szervezetben az alkohol lebomlása acetaldehidet termel – ez egy mérgező anyag, amely károsíthatja a DNS-t és rákot eredményezhet. Az alkohol oxidatív stresszt is kiválthat a testben, ami további károsodást okoz a sejtekben. Az alkoholfogyasztás lényeges tápanyagok felszívódását is befolyásolhatja, így a B-vitaminokét, a C- és az E-vitaminokét.

Ha bizonyos vitaminok és antioxidánsok alacsony szinten vannak a szervezetben, az eleve a rák nagyobb kockázatával jár. Az alkohol emellett emelheti olyan hormonok szintjét, mint az ösztrogén, s ez növelheti a mellrák kockázatát.

Már csak az a kérdés, tegyük-e le teljesen az alkoholt?

Amennyiben általában egészségesek vagyunk, nem szükséges az alkoholfogyasztás teljes felfüggesztése – csak a mértékletesség. Olyan szakembert azonban aligha találunk majd, aki javasolja is a szeszes italt az egészség megőrzése, javítása céljából.

(Via)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betöltés...