Az air fryer sütő hatalmas népszerűségnek örvend manapság, azonban cseppet sem mindegy, hogyan használjuk. Van, amit nem szabad benne készíteni és a készülék helyes alkalmazása is fontos.
Az air fryer sütő napjainkban nagyon népszerű, hiszen könnyű vele ételeket készíteni és gyorsan megfőzhetők, süthetők benne a dolgok. Érdemes azonban tudni, hogyan célszerű használni. A szakértők ugyanis óva intenek attól, hogy rutinból alkalmazzuk az air fryer-t. Vannak például élelmiszerek, amelyeket egyáltalán nem tanácsos ebben a sütőben készíteni, mert veszélyes lehet. Rizikóval járhat, ugyanúgy, mint az, ha a biztonságos használatot figyelmen kívül hagyjuk.
Hol tartsuk és hogyan használjuk az air fryer-t?
Az air fryer sütőt a konyha munkalapján kell tartani és a konnektor közelében. Olyan helyiségben alkalmazzuk, ahol lehet szellőztetni, mert ez lényeges, hogy ne melegedjen túl a sütő – arról nem beszélve, hogy a sütés-főzés okozta szagok sem terjengenek majd az egész lakásban. Ha nem oldható meg a szellőztetés, akkor nyissunk többször ablakot, amikor az air fryer-t használjuk.
Kiemelten fontos, hogy közvetlenül a konnektorba dugjuk be az air fryer-t, a hosszabbítóba csatlakoztatás ugyanis kockázatos: a hosszabbító vezetékek lemerülhetnek és emiatt az air fryer meg is hibásodhat.
Az air fryer hátulján található szellőző azt a célt szolgálja, hogy a forró levegő kijusson a készülékből. Ha bekapcsoltuk az air fryer-t, győződjünk meg róla, hogy nem fúj forró levegőt a közelében levő konnektorba. Ügyeljünk arra is, hogy a vezetéke ne kerüljön forró felületre, így például a tűzhelyre vagy a főzőlapra, hiszen megolvadhat.

Mit ne tegyünk sosem air fryer sütőbe?
Bizonyos élelmiszereket és dolgokat nem szabad az air fryer sütőbe tenni. Ne használjunk benne például aerosol spray-t, folyadékokat és nedves tésztát. Miért?
- Az aeroszolos spray alkalmazása károsíthatja a sütő belsejét, sérülhet a tapadásmentes bevonat.
- Ha nedves tésztát rakunk az air fryer-be, az nem sül meg az olajsütőhöz hasonló módon – ázott állagot kap és az íze cseppet sem olyan lesz, amit vártunk.
- Soha ne tegyünk folyadékokat sem az air fryer sütőbe. Az étel körül keringő forró levegő miatt kifröccsenhet, ezért balesetveszélyes lehet – arról nem szólva, hogy takaríthatunk utána.
Mit tegyünk, hogy valóban átsüljenek az ételek?
Az air fryer-t akkor használhatjuk ki igazán jól, ha az ételeket megfelelő hőmérsékleten főzzük, sütjük. Emellett a sütőt minden használat után érdemes alaposan megtisztítani. Ráéghettek ugyanis morzsák, amit le kell szedni, a szennyeződések egyébként is hatással lehetnek a legközelebb készülő étel ízére.
Fontos kiemelni azt is, hogy a nyers ételt ne fűszerezzük sóval, ha az air fryerben készítjük. A só ugyanis lebonthatja a légsütő belső borítását. Várjunk a fűszerezéssel, amíg az étel megfő és tálalni lehet. Elkerülhetjük, hogy az ételek egyenetlenül süljenek meg, ha az air fryer kosarát nem töltjük túl.
Jó tanács még, hogy ha nem használjuk a gépet, húzzuk ki az áramból!