Ezeket a tisztítószereket veszélyes összekeverni

Ezeket a tisztítószereket soha nem szabad keverni egymással!

Van, aki imád takarítani, más ki nem állhatja ezt a házimunkát. A takarítás viszont nem csak fárasztó vagy unalmas, de veszélyes is lehet, ha felelőtlenül kevergetni kezdjük a tisztítószereket.

Sose keverjük a következő szereket!

Ammónia és fehérítőszer

Sokunk számára csak régi emlék a középiskolai kémia óra, pedig akkor garantáltan említésre került a mérgező klórgáz. Ha az ammónia és a fehérítő keveredik, klórgáz keletkezik, amelynek a nagy mennyiségben történő belégzése akár halálos is lehet. Kisebb mennyiségben légzési zavarokat, illetve égető fájdalmat okoz a torokban.

Ecet és fehérítőszer

Bármilyen savas anyag keverése ammóniával klórgázt eredményez, és bizony a tisztítószer gyanánt bevált ecet is savas kémhatású.

Hidrogén-peroxid és ecet

Véletlen összekeverésükkel perecetsav vagy korrozív sav keletkezik, amely magas koncentrációban roncsolja a bőrünket, a szemeinket és a tüdőnket. A két szert használhatjuk ugyanannak a felületnek a tisztítására, viszont tilos összekeverni egy edényben.

Alkoholos tisztítószer és fehérítőszer

Ezek kombinálásával kloroformot állíthatunk elő, amely szédülést és rosszullétet okoz. Nagyobb dózisban pedig idegrendszeri, szem-, tüdő, bőr- és vesekárosodást, legsúlyosabb esetben pedig halált is előidézhet.

Fehérítő és WC-tisztító

Ha fehérítőt és nátrium-biszulfát tartalmú WC-tisztító szert keverünk össze, olyan mérgező gáz keletkezik, amelytől erősen könnyezni kezdünk, és még légzési nehézségeink is támadhatnak.

Különböző lefolyótisztító szerek

A különböző gyártmányú lefolyótisztítók keveredésével klórgáz keletkezhet, sőt még fel is robbanthatjuk a keverékkel a lefolyónk környékét. Ne öntsük össze a különböző szereket, és ne is használjuk ezeket egyszerre.

Az alábbiakat viszont nyugodtan mixelhetjük

Mosószer és ecet

Egy csésze ecet a mosógépbe öntve elpusztítja a baktériumokat és a kellemetlen szagokat. Nyugodtan használhatjuk az ecetet öblítőszer helyett is.

Mosószer és szódabikarbóna

A szódabikarbónától a fehér ruhák fehérebbek, a színesek pedig élénkebb színűek lesznek. Ráadásul a vizet is lágyítja, így kevesebb mosószerre lesz szükségünk.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!