Itt egy csokor érdekesség, Márton napjáról!

Elevenítsük fel Szent Márton napján a népi hagyományokat, következzen hét érdekesség!

Aki szereti a finom ízeket és a gasztronómiai tradíciókat, ezekben a napokban biztosan beiktat egy mennyei libás ebédet vagy vacsorát.  

A böjt előtti utolsó ünnepnap

A Márton nap a karácsony előtti 40 napos böjtöt előzte meg. Ilyenkor hatalmas lakomákat, vásárokat, felvonulásokat tartottak országszerte, az emberek levágtak a hízott libákból, ettek-ittak, mulattak, báloztak, megünnepelték a gazdasági év végét és a betakarított termést.

Méltó lezárása a dolgos esztendőnek

A földeken ekkortájt fejeződtek be a munkák, az emberek hálát adtak a termésért, és fohászkodtak a következő évi bőségért.

A jólét szimbóluma

A hagyomány szerint libát kell fogyasztani Márton napján, hogy a következő évben is jusson étel az asztalra. „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja mondás.

Munkádért egy liba

Régen a cselédek a paraszti, azaz a gazdasági év végén kapták meg éves fizetésüket, „bónuszként” pedig egy liba is ütötte a markukat.

Újbor és püspökfalat

Nem csupán libalakomát tartottak Márton napján az emberek, hanem az újbor megünneplésére is ekkor kerítettek sort. És ha már szó esett az ételekről, ne feledkezzünk el a püspökfalat hagyományáról se! Így nevezték a hívők a libasült azon (hátsó) részét, amelyet ajándékképpen küldtek el a falu vagy a város papjának.

Szent Márton püspök, a névadó

Szent Márton igen szerény és jóságos ember volt. Amikor hívei püspökké szerették volna választani, inkább elbújt a libaólban. Az állatok azonban „elárulták” gágogásukkal, hívei pedig megválasztották szeretett egyházi vezetőjüknek.

Milyen telünk lesz?

Mint a legtöbb ünnephez, neves naphoz, úgy Márton napjához is kapcsolódnak időjárásra vonatkozó jóslatok. Ha a levágott liba csontja hosszú és fehér, hideg lesz a tél, azonban ha rövid és barna, akkor enyhébb, lucskos, esős télnek nézünk elébe. Az aznapi időjárásból is jósoltak: ha Szent Márton barna színű lovon érkezik, akkor hideg, havas telünk lesz, ha viszont fehéren (azaz november 11-én havazik), abban az esetben enyhébb télre kell számítani. Ezt támasztotta alá egy másik megfigyelés is: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!