Mitől olyan rohadt drága a Himalája só?

Divat és észérvek együtt teszik népszerűvé ezt a fajta nátrium-kloridot.

A Himalája só sokat köszönhet annak a 2000-es években beköszöntött – és azóta is népszerű – trendnek, amely a természetes dolgok fogyasztását helyezi előtérbe. "Ősi" só és kézzel bányásszák –  ezek a romantikus hívószavak pont elegendőek voltak ahhoz, hogy az emberek hamar felkapják, így a Himalája só gyors sikere borítékolható volt.

 A legtisztább só

A Business Insider szerint a rózsaszín Himalája só bányászai fehér aranynak is nevezik a kristályt. Teszik ezt annak ellenére, hogy éppen a színe az, ami első látásra is megkülönbözteti a többi sótól. És hogy miért arany? Az ára nagyjából hússzorosa a tengeri vagy hagyományos kősóénak, mivel sokkal tisztább. A legtöbb asztali sót kősóból vagy a tengervíz lepárlásából nyerik, ez a módszer azonban sokak szerint problémás. Amikor a tengervíz elpárolog, szennyeződések maradhatnak vissza, a kősó pedig más ásványokkal és egyéb anyagokkal szennyeződhet. Azaz tisztítani kell, mielőtt emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélnék a hozzáértők. A Himalája só ezzel szemben viszont nem más, mint

kikristályosodott tengeri só

olyan lelőhelyekről, amelyeket vulkanikus kőzet fedett 200 millió éven keresztül, ezért védett a szennyeződésektől. Kézzel bányásszák, és nem kezelik semmilyen módon, tehát a boltban eredeti, természetes állapotában juthatunk hozzá.

Csak pár helyen található meg

A legendák szerint Nagy Sándor lovai fedezték fel időszámításunk előtt 326-ban. A történet szerint a sót híresen kedvelő lovak lelkesen nyalogatták a sziklákat a mai Észak-Pakisztán területén. Egyébként ma is itt bányásszák – hat bányában. Annyira azért nem megy ritkaságszámba, hiszen becslések szerint a legnagyobb bánya 6,7 milliárd tonna rózsaszín sót rejt, ebből a mennyiségből évi 400 ezer tonnát termelnek ki. De nem ez a Himalája só egyetlen lelőhelye a bolygón, Ausztráliában fellelhető, ám ott nem foglalkoznak kitermeléssel.

Olvasd tovább a cikket az Ízes Életen!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!