Beköszöntött a nyár, vele együtt a paradicsomok szezonja is. Mivel imádom a bazsalikomot és a paradicsompalántákat már kiültettem az ágyásba, ezért elhatároztam megpróbálkozom a legyökereztetésével. A bazsalikom szaporítása nemcsak egyszerű, de igazán kifizetődő is – ha jól csináljuk, egész nyáron saját nevelésű, illatos leveleket tépkedhetünk egyetlen cserepes növény vásárlásával.
Mi mindenre jó a bazsalikom?
A bazsalikom nemcsak ízélmény: gyógynövényként is sokoldalú. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és emésztést segítő hatásairól ismert, tea formájában például remek gyomornyugtató. Ez a melegkedvelő, mediterrán növény ráadásul a kertben is remekül elvan. Erős illata távol tartja a levéltetveket, így jó szomszédja a paradicsomnak, paprikának vagy akár a salátáknak is. Ráadásul többször szoktunk itthon kemencében pizzát sütni, az olasz étel pedig akkor jó igazán, ha a végén rászórunk néhány levéllel.

Bazsalikom szaporítása: így álltam neki
Egy szép, egészséges cserepes bazsalikommal kezdtem, amit egy boltban vettem. Egyszerűen fogtam és levágtam az egyik szárát ollóval és beletettem egy pohár vízbe. Ügyeltem arra, hogy a levele ne lógjon bele. A vizet 2-3 naponta cseréltem, és az poharat a teraszra tettem. Sűrűn nézegettem, de semmilyen gyökérkezdeményt nem láttam. Őszintén szólva egy kicsit el is ment a kedvem az egésztől, még az sem érdekelt, hogy a macska a vizéből iszik.
Három hét múlva ki akartam dobni. Amikor kiemeltem a vízből nem akartam hinni a szememnek, tele volt gyökérrel. Úgy megörültem neki, hogy azonnal elültettem a paradicsompalánták mellé. Azért oda, mert a bazsalikom távol tartja a kártevőket, a paradicsom pedig enyhe árnyékot ad neki a nyári forróságban.

Az ültetőgödröt bőven meglocsoltam, majd óvatosan belenyomtam a földbe a frissen gyökeresedett dugványt. A következő napokban folyamatosan nedvesen tartottam a talajt, de ügyeltem rá, hogy ne álljon meg benne a víz – a túlöntözés éppoly káros, mint a kiszáradás.
Bazsalikom szaporítása: gondozási tanácsok
- Fény és meleg: A bazsalikom igényli a sok fényt és a meleget, ezért mindig napos helyre ültessük.
- Öntözés: Mindig figyelek rá, hogy a földje nyirkos maradjon, de sose tocsogjon. Forró napokon akár naponta is meglocsolom, de csak reggel vagy este, hogy elkerüljem a párolgási veszteséget.
- Metszés: Ha szedem a leveleket, mindig a hajtás tetejét csippentem le, soha nem a nagy alsó leveleket – ez biztosítja, hogy a növény tovább bokrosodjon, és új leveleket hozzon.

Hosszú távon is kifizetődő
A bazsalikom egynyári növény, de ha folyamatosan szaporítjuk a meglévő példányokat, akkor akár egész nyáron friss utánpótlást kaphatunk. Én most már minden héten nézek egy-egy új hajtást, amit levághatok és újra gyökereztethetek – így a kertem lassan bazsalikomerdővé alakul.
Ha szereted a friss, illatos fűszereket, és nem akarsz minden alkalommal boltba szaladni egy csokor bazsalikomért, akkor tényleg érdemes belevágni. Nekem azóta a főzés még örömtelibb, mióta saját nevelésű bazsalikomlevelet szórhatok a pizzára vagy a tésztára. És tudod mi a legjobb az egészben? Egy egyszerű boltban kapható cserepes növénnyel indult az egész.
Itt arról olvashatsz: bodzaszörp házilag. Így készítettem el epres változatban.