Egyszerű húsvéti fonott kalács kenyérsütő gép segítségével

Jelentősen megkönnyíti a háziasszonyok dolgát, ha a húsvéti fonott kalács elkészítésekor segítségül hívja a kenyérsütő gépet. Tisztább, egyszerűbb, könnyebb lesz a dolgunk.

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 270 ml tej, 6 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 2 ek olaj, 2 csipet só, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 3,5 dkg friss élesztő, ízlés szerint mazsola vagy aszalt gyümölcs

Elkészítés: A margarint és a tej nagyobb részét kis tálba vagy bögrébe tesszük és megmelegítjük a mikrohullámú sütőben. A kenyérsütőgép üstjébe beletesszük az olajat, a cukrokat, a sót és a maradék tejben elkevert tojássárgáját. Ha a felmelegített tejben felolvadt a margarin, azt is beleöntjük az üstbe, majd rászórjuk a lisztet, végül tetejére morzsoljuk élesztőt és az esetleges mazsolát, aszalt gyümölcsöket. A kenyérsütőgépben 1:50 percig dagasztjuk és kelesztjük. Amennyiben mégsem kenyérsütőgéppel dolgoznánk, akkor a hagyományos módszerrel dagasztjuk, majd kelesztjük kb. 1 órán át. Ha a tészta megkelt, hat egyenlő részre osztjuk és hosszú csíkokat nyújtunk belőlük.

Fotó: 123rf.com

A hatos fonáshoz a csíkokat egymás mellé helyezzük, majd szorosan elkezdjük fonni. Ezzel a módszerrel egyszerűen követhető a fonás menete.

A 6. csíkot az 1. helyre tesszük (ezt csak első lépésként), majd a 2. a 6. helyre kerül, aztán az 1. a 3-ra, utána az 5. az 1-re és végül a 6. a 4-re (tehát 2-6, 1-3, 5-1, 6-4). Ezt ismételjük addig, amíg a tészta elfogy. A végét a fonat alá hajtjuk. Ha kész a fonatunk, megkenjük tojássárgája és kevés tej keverékével, majd 45 percig kelesztjük meleg helyen. Ezt követően 170°C-on, alsó-felső sütési módban kb. 35-40 percig sütjük.

Betöltés...