Tulajdonképpen mit csinál egy étteremkritikus?

Napi tíz éttermet végigjárni nem is annyira egyszerű dolog ám!

Az étteremkritikus szakma elsőre úgy tűnhet, hogy maga a nagybetűs álommunka. Hiszen csak éttermekbe kell járni, jókat enni-inni, újdonságokat kipróbálni, majd papírra vetni a tapasztalatokat. Persze ennél azért sokkal összetettebb a munkakör - írja az Ízes élet.

Napi tíz étterembe is el kell menni

Sok étteremkritikus messze túlteljesíti a napi három étkezést, ennyi evés pedig már minden, csak nem élvezet. Természetesen 8-10 főételt képtelenség elfogyasztani, így gyakran csak csipegetnek, és éppen csak pár falatot esznek minden fogásból.

Sokan nem írják le a negatív tapasztalatokat 

Számos étteremről lehet lehúzós értékeléseket olvasni, de nem mindenki szeret konfrontálódni, negatív benyomásokról írni. Vannak kritikusok, akik a csalódásaikat inkább megtartják maguknak. 

Véleményüknek komoly következményei lehetnek

Egy amerikai weboldal szerzője elmesélte, hogy ő maga is meglepődött, mekkora ereje lehet a beszámolóinak. Egy frissen nyílt étteremről írta meg nem túl pozitív tapasztalatait, majd a cikket pár nappal később lehozta egy igencsak olvasott weboldal. Mindez komoly következményekkel járt: az ominózus étterem néhány héttel később bezárt.

Egy jó kritika viszont csodákra képes

Ahogy rossz kritikákkal be lehet záratni éttermeket, úgy egy jó kritika hatása éppen olyan erős lehet. Volt rá példa, hogy a tulajdonos már fontolgatta étterme bezárását, ám egy éppen időben megjelenő pozitív kritika annyira fellendítette a forgalmat, hogy mégsem kellett lehúznia a rolót. 

Ha felismerik, oda az objektív kritika

Előfordul, hogy az erre nyitott éttermek bizony felismerik a hozzájuk ellátogató kritikust. Ilyenkor annyi a gondosan óvott inkognitónak, a szakembernek egészen más fogadtatásban lesz része, mint az átlagos vendégeknek. Így aztán nem is tud pártatlan és objektív kritikát megfogalmazni az adott helyről, tehát tulajdonképpen feleslegesen töltötte az idejét az étteremben. 

Fel kell készülni

A munka nem csak abból áll, hogy elmegyünk enni. Egy becsületes kritikus alaposan felkészül az olyan ételekből, amelyek ismeretlenek számára. Ez különösen igaz a különböző idegen országok ételeit kínáló éttermekre, hiszen nagyon kellemetlen lenne, ha egy számára ismeretlen nemzeti fogást megalapozatlan kritikával illetne.

Nem olyan könnyű megélni belőle

A legtöbb étteremkritikus csupán mellékfoglalkozásként űzi tevékenységét, főállás mellett írják cikkeiket.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!