Tűzijátékot rendez ma éjszaka a Perseidák meteorraj

Leginkább a hétfőről keddre virradó éjszaka éjféltől hajnalig terjedő időszakában láthatjuk a Perseidák meteorrajt.

A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert Perseidák meteorraj sok száz éve visszatérő jelenség augusztusban. Idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben figyelhető meg a sok apró porszemcséből álló meteorrajból származó csillaghullás -  mondta Kiss László, csillagász-fizikus.

Az első megfigyelések a Perseidákról

kínai csillagászoknak köszönhetően, időszámításunk előtti időszakból származnak. A Perseidák, melynek szülőégiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. A Perseidák jelenleg nem olyan aktív, mint a kilencvenes években volt. Jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár, erre pedig legközelebb a 2100-as években kerül csak sor.
Hullócsillag akkor jelentkezik, amikor a Föld olyan térrészen halad keresztül, ahol korábban egy üstökös járt, és az a

pályája mentén teleszemetelte a bolygóközi teret

ezekkel a "kis porszemcsékkel". Maga a fényjelenség amiatt lép fel, mert nagyon nagy sebességgel közlekedünk a Naprendszerben és az üstökösökből kiszakadó porszem a földi légkörbe belépve a nagy légellenállás miatt felizzik, amelynek során a körülötte lévő levegőt is világításra gerjeszti. Ez látható ilyenkor egy-két tized másodpercig.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!