Mindenmentes húsvét – Így készülj fel az ünnepre, ha ételérzékenységed vagy allergiád van

Egyre többen törekszenek arra, hogy az ünnepi menü mindenki számára élvezhető legyen – akár ételérzékenység, akár speciális diéta miatt. De hogyan valósítható meg a mindenmentes húsvét anélkül, hogy le kellene mondani a hagyományos ízekről? Pápai Enikő, a veszprémi Enikővel mentesen bolt tulajdonosa segít eligazodni a mentes alapanyagok és trükkök világában.

A húsvét hagyományosan a finom falatokról, a közös étkezésekről és a klasszikus ízekről szól. Ilyenkor előkerül a sonka, a tojás, a kalács, a csokoládé és a sütemények – vagyis minden, ami miatt az ünnepi asztal igazi gasztronómiai élmény lehet.

De mi a helyzet akkor, ha a családban vagy a vendégek között van valaki, aki ételérzékeny vagy speciális diétát követ? Gluténmentesen, tejmentesen, tojás nélkül, cukormentesen, netán mindezt egyszerre elkészíteni a húsvéti menüt – elsőre igazi kihívásnak tűnhet.

Pedig egy kis tudatossággal és néhány jól bevált mentes trükkel a húsvéti finomságokból senkinek sem kell kimaradnia. Hogy pontosan mire érdemes odafigyelni, hogyan lehet elkerülni a leggyakoribb hibákat, és milyen alapanyagokkal helyettesíthetők a klasszikus hozzávalók, arról Pápai Enikőt, a veszprémi Enikővel mentesen bolt tulajdonosát kérdeztük. Enikő nap mint nap segíti az ételérzékenyeket, és maga is pontosan tudja, milyen fontos, hogy egy ünnepi étkezés mindenki számára élmény lehessen.

Húsvét = allergénbomba?

A húsvéti időszak sokak számára egyet jelent a közös étkezésekkel, bőséges lakomákkal és finom, házias ízekkel. Ám ezek a klasszikus fogások sajnos gyakran tele vannak olyan összetevőkkel, amelyek komoly gondot okozhatnak az ételérzékenyeknek.

„A húsvéti ételekben minden is benne van”

– fogalmazott Enikő, amikor arról kérdeztük, melyek a leggyakoribb allergének az ünnepi menüben.

Enikő szerint húsvétkor szinte észrevétlenül is kerülhetnek allergének az asztalra, hiszen a legtöbb tradicionális étel alapja valamilyen állati eredetű összetevő vagy gabona.

„Nagyon sok tejterméket használunk, ott van a tojás, mint klasszikus húsvéti alapanyag, de persze a glutén is, hiszen kenyeret, kalácsot, süteményt eszünk ilyenkor bőven.”

Mindenmentes húsvét: így készülj az ünnepre, ha ételallergiád van
Fotó: 123rf.com

Ezek a húsvéti allergén-buktatók

A rejtett vagy kevésbé tudatosan használt allergének közül Enikő a következőket emelte ki:

  • tejtermékek (pl. vaj, tejszín, sajtok, túró a süteményekben és főételekben)
  • tojás (szinte minden klasszikus ételben jelen van)
  • glutén (kenyér, kalács, piskóta, panírozás)
  • olajos magvak (pl. dió, mandula – különösen a desszertekben)
  • cukor (nem allergén, de sokaknál panaszokat okozhat túlzott fogyasztás esetén)

„Aki mondjuk nem allergiás, csak érzékeny valamire, annak is érdemes húsvétkor odafigyelni. Ne akkor egyen meg 5 tojást egy ültő helyében, mert utána nagy eséllyel jön a bőrpír, a pöttyök, vagy az emésztési gondok”

– tanácsolta Enikő.

Kevesen gondolnak rá, de a húsvéti összejövetelekhez gyakran társul alkoholfogyasztás is – Enikő szerint pedig az alkohol és az alkoholcukrok (pl. szorbit, maltit, eritrit) a túlzott mennyiségben szintén okozhatnak kellemetlen tüneteket.

A legjobb tehát előre tervezni, és ha tudjuk, hogy a családban, vendégeink között van ételérzékeny vagy speciális diétát követő, érdemes mentes alternatívákat is biztosítani számukra – így a közös étkezés élményéről senki sem marad le.

Mit jelent a mindenmentes húsvét?

Manapság egyre többen keresik a „mindenmentes” ételeket, különösen ünnepek idején, amikor szeretnének úgy enni a közös asztalnál, hogy közben ne kelljen aggódniuk az allergének vagy problémás összetevők miatt. Nincs ez másképp húsvétkor sem.

Csakhogy a „mindenmentes” kifejezés sokszor mást jelent egy gluténérzékenynek, mást egy tejfehérje-allergiásnak, és megint mást annak, aki cukormentes diétát követ.

Pápai Enikő szerint húsvétkor különösen érdemes odafigyelni azokra az alapanyagokra, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő a klasszikus ünnepi fogásokban – és amelyek a legtöbb gondot okozhatják az ételérzékenyek számára. Ilyenek a korábban felsoroltak is, mint a glutén, a tej, a tojás, a cukor és a szója is, valamint az olajos magvak.

„Nyilván attól is függ, hogy ki mire érzékeny, de ezek az összetevők a húsvéti asztalon nagyon gyakran előfordulnak. Ezért érdemes előre gondolkodni, és akár mentes változatban elkészíteni a kedvenc ételeket”

– tanácsolta Enikő.

Mindenmentes húsvét: így készülj az ünnepre, ha ételallergiád van
Fotó: 123rf.com

Miből főzzünk, ha mindenmentes húsvéti menüt szeretnénk?

Szerencsére ma már rengeteg alapanyag létezik, ami segíti a mentes konyhát. Enikő szerint a legfontosabb mindenmentes húsvéti alapanyagok közé tartozik:

  • gluténmentes lisztek (pl. kölesliszt, rizsliszt, mandulaliszt, hajdinaliszt)
  • növényi tejhelyettesítők
  • tojáshelyettesítők (pl. útifűmaghéj, chia mag, lenmag, banán, alma)
  • cukorhelyettesítők (pl. eritrit, xilit, datolya, almasűrítmény)

„Szerencsére ma már rengetegféle helyettesítő termék elérhető. Persze a sütés-főzés attól is függ, ki mire érzékeny. Egy gluténérzékenység esetén egyszerűbb a helyzet, mert gluténmentes alternatívákat kell keresni. Ha a tojást kell kihagynunk, azt már bonyolultabb helyettesíteni, de persze nem lehetetlen. A lenmag például kiváló növényi helyettesítő, de léteznek jó minőségű vegán tojáspótló porok is, amikkel süthetünk is”

– árulta el Enikő.

Késztermék vagy házi mentes süti?

Sokan szívesen nekiállnának, hogy a húsvéti süteményeket önmaguk készítsék el, ám a mindenmetes alternatíváknak vannak komoly buktatói.

„Teljesen érhető, ha valaki szeretné otthon elkészíteni az ünnepi finomságokat, és természetesen én is pártolom a házi süteményeket, de ha valaki nem rutinos a mindenmentes sütésben, ne húsvétkor álljon neki! Ezen ételek elkészítésekor nagyon fontos a rutin. Fel kell készülni rá, hogy a végeredmény a kezdők esetében sokszor kudarc lesz, mivel a mindenmentes alapanyagok nem úgy viselkednek, ahogyan azt megszoktuk. A gluténmentes lisztek például isszák a folyadékot, több tojást igényelnek, ha pedig a tojást is pótoljuk, még bonyolultabb a helyzet. Ezeknél a süteményeknél a sütési hőfok sem mindegy, ahogy az is más, hogyan száradnak a kész desszertek.”

Enikő a kezdőknek azt tanácsolja, inkább jóval az ünnep előtt kezdjen az ember kísérletezni, kis mennyiségekkel, például bögrés sütikkel.

„Ha mi magunk nem mindenmentesen táplálkozunk, és a vendégeknek szeretnénk valami mentessel kedveskedni, inkább válasszunk bolti készterméket. Nagyon finom kalácsok és sütemények kaphatóak mindenmentes formában is, nem kell emiatt hosszas sütésbe és kísérletezésbe fogni. Inkább azt ajánlom, válasszunk egy megbízható boltot és vásároljuk meg a kalácsot, pár szelet süteményt, nekünk is könnyebb és a vendégeknek is garantáltan ízleni fog”

– tanácsolta Enikő.

„A címkén viszont mindig nézzük a nyomokban tartalmazhat részt is, mert az ételallergiásoknak ez is gond lehet. Ha bizonytalanok vagyunk, bátran kérjünk segítséget a boltban.”

Mindenmentes húsvét: így készülj az ünnepre, ha ételallergiád van
Fotó: 123rf.com

Gyerekbarát, mindenmentes húsvéti finomságok

A gyerekek – ételérzékenység nélkül is – bonyolult esetek tudnak lenni, hiszen számos olyan tradicionális ünnepi étel van, amit nem szeretnek. Enikő szerint, ha ételérzékeny a gyermekünk, akkor is van megoldás.

„A gyerekeket nem az érdekli, mi van mondjuk egy süteményben, hanem az, hogy mennyire finom, és hogyan néz ki. Ha vannak bevált receptjeink, akkor azt próbáljuk meg ünnepi köntösbe öltöztetni. Például, az én gyermekeim nagyon szeretik a muffint, ezért nem a húsvéti répatortát erőltetem náluk, hanem a megszokott muffinreceptet készítem el, de húsvéti, nyuszis formában sütöm, vagy úgy díszítem, hogy passzoljon az ünnephez.”

A mindenmentes húsvét nem lehetetlen, de van, amire fel kell készülni

Ha figyelünk az alapanyagokra, előre tervezünk, és merünk új dolgokat kipróbálni, akkor a mindenmentes húsvét is lehet rendkívül finom és szeretettel teli, ám van, amire számítani kell.

„Azoknak, akiknek ez lesz első mindenmentes húsvétjuk azt tanácsolnám, hogy mindenképp számoljanak a fentieken túl is egy tényezővel: mégpedig azzal, hogy a mindenmentes ételek esetében nem tudjuk elérni a megszokott, hagyományos ízvilágot. Fontos, hogy felkészüljünk rá, hogy nem a tradicionális ízekkel fogunk találkozni, ámbár ezek is nagyon finomak lehetnek, ha odafigyelünk a hozzávalókra és a helyes elkészítésre.”

Fotó: Pápai Enikő
Betöltés...