Sütni akartunk egy gyors banánkenyeret, de persze pont tojás nincs otthon. A boltba menni nincs kedvünk, úgyhogy nézzünk körbe a konyhában, mi mással helyettesíthetjük. Meglepően sokféle természetes tojáspótló akad, ráadásul nemcsak a vegán sütéshez jönnek jól, hanem akkor is, ha valaki érzékeny a tojásra, vagy egyszerűen csak egy egészségesebb, könnyebb alternatívát keres.
Természetes tojáspótló: miért pont most keresünk?
Amikor minden második recept tojással indul, elsőre úgy tűnhet, nincs élet nélküle a sütésben. Pedig van. Egyre többen váltanak növényi alapú étrendre, vagy küzdenek valamilyen ételérzékenységgel, ami miatt kénytelenek kihagyni ezt az alapanyagot. És persze ott van az is, amikor egyszerűen elfogyott, de nem akarunk futni a sarki boltba csak egy darab tojásért.
@bori_tippek Ha még gondolkodtál, hogyan fogyaszd el a napi bab adagodat ? #qlbrm #nasi #süti #teljesértékűnövényiétrend #gluténmentes #tejmentes #tojásmentes ♬ som original
A legjobb természetes tojáspótló megoldások
A következő hozzávalók működnek:
Lenmag
Egy evőkanál darált lenmag + három evőkanál víz = egy tojás. Keverd össze, várj 10-15 percet, míg kocsonyássá válik, és már mehet is a tésztába. A lenmag tele van rosttal és omega-3-mal, és tökéletes állagot ad muffinokhoz, kekszekhez.
Chiamag
Pont úgy működik, mint a lenmag: egy evőkanál darált (vagy sima) chiamag három evőkanál vízzel keverve hasonló gélt alkot. Jó palacsintába vagy gofriba, bár enyhén ropogósabb marad, mint a lenmagos verzió.
Almapüré
Kb. negyed csésze (60 ml) almapüré helyettesít egy tojást. Remek természetes tojáspótló, ha valamit szaftosra szeretnél sütni – például banánkenyérbe vagy kevert süteményekbe. Enyhén édes, de nem zavaró.
Banán
Fél érett banán pépesítve = egy tojás. Picit erőteljesebb ízt ad, de puha, ragacsos állagot biztosít. Jó brownie-ba, zabkekszbe, vagy amerikai palacsintába.

Sütőtökpüré
A banánhoz hasonlóan használható, különösen őszi vagy fűszeres süteményekhez. Egynegyed csésze (60 ml) püré helyettesít egy tojást, és plusz vitaminokat is ad.
Növényi joghurt
Egy evőkanál krémes, natúr növényi joghurt szintén működik kötőanyagként, főleg sós ételekben, például fasírtban vagy sós muffinban. Extra krémességet ad.
Csicserilé (aquafaba)
A konzerv csicseriborsó leve csodákra képes: három evőkanálnyi habbá verhető, és pont úgy viselkedik, mint a tojásfehérje. Habcsókhoz, piskótához, vagy vegán majonézhez is tökéletes.
Melyik természetes tojáspótló mibe való?
Fontos, hogy nem minden helyettesítő jó minden receptbe. Van, amelyik inkább szaftot ad (például almapüré), más pedig inkább köt (mint a lenmag). Így használtuk őket mi:
- Lenmag, chia: muffinok, kenyerek, kekszek
- Banán, almapüré: kevert tészták, palacsinta
- Aquafaba: habos édességek, piskóta
- Sütőtökpüré: fűszeres sütemények, muffin
- Növényi joghurt: sós pogácsa, fasírt
Itt arról olvashatsz: beach body. Hogyan kezdjünk neki a mozgásnak?
