Lehet, hogy nap mint nap fogyasztjuk őket, de egyes élelmiszereket mosás nélkül főzni igen kockázatos, mert maradhatnak rajta olyan vegyszerek, baktériumok, amelyeket biztosan nem szeretnénk elfogyasztani. Lássuk, melyek ezek.
Bizonyos ételek kapcsán célszerű körültekintőnek lenni. Talán meglephet minket, hogy egyes élelmiszereket mosás nélkül főzni nem túl okos ötlet. Köztük olyanokat, melyekről talán nem is hittük volna, hogy ebből gond lehet. Természetes, hogy a mosás nélkül főzés nem érint olyan dolgokat, mint a zöldséget, gyümölcs vagy nyers hús.
De akadnak egyéb élelmiszerek is, amelyekkel nem árt vigyázni. Lássuk a listát.
Ezeket kockázatos mosás nélkül főzni
Gyümölcsök héjjal
Igaz, hogy a gyümölcsök héját sok esetben nem fogyasztjuk el, de például az avokádót vagy a dinnyét még így sem árt megmosni. Héjukon ugyanis lehetnek növényvédő szerek, baktériumok, kórokozók, s ezek egyszerűen rájuk kerülhetnek a csomagolással, a feldolgozás során és akkor is, amikor már szállítják őket.

Gabonák, rizs
Sok gabonáról valószínű nem gondoltuk, hogy a mosás nélküli főzésük problémás lehet. De fontos azokat leöblíteni, mielőtt a fazékba kerülnek. Ezek közé tartozik a rizs, az árpa és a quinoa is. A szennyeződéseket, a baktériumokat ezzel eltávolítjuk róluk, de még a felesleges keményítőt is.
Savanyúságok megmosása
Nem ajánlott a savanyúságok mosás nélküli főzése sem. Esetükben az ízen is változtathatunk, ha átöblítjük őket. Ha nem mossuk meg, a savanyúság lehet túlságosan savanyú vagy ecetes. Célszerű a mosás a savanyú káposzta, a cékla, a gyöngyhagyma esetében is.
Konzervben levő hüvelyesek
Jellemzően konzerv formában vásárolunk meg egyes hüvelyeseket. Ezen élelmiszerek mosás nélküli főzése is problémás lehet. Ezekben ugyanis gyakran lehet jelentős mennyiségben só és tartósítószer, ami nemcsak az ízre van hatással, hanem az egészségünkre is.
Előre csomagolt saláták megmosása
Leginkább a leveles zöldeket érdemes átmosni még egyszer a főzés előtt, hiszen azokon lehet homok, föld vagy más szennyeződés. Tegyük bele egy tálba, amibe vizet engedünk, vagy áztassuk egy kicsit a mosogatóban. Azok a saláták, amelyek fóliában vagy dobozban kaphatók, biztonságosabbak, de mosás nélkül ezeket sem célszerű főzni, jobb, ha leöblítjük őket is, mielőtt a fazékba kerülnek.