A mentes táplálkozás népszerűsége folyamatosan növekszik, azonban a boltok polcain egyre több a félrevezető termék. Pápai Enikő, az Enikővel Mentesen bolt alapítója segít eligazodni a „mentes” feliratok útvesztőjében, és megmutatja, hogyan kerülheted el a leggyakoribb hibákat és az „ál-mentes” termékeket.
Gluténmentes, tejmentes, vegán, cukormentes – manapság rengeteg diétás irányzat és életmódalternatíva létezik, amelyekhez szerencsére egyre több élelmiszer is társul. A gond csak az, hogy nem minden „mentes” termék az, aminek látszik. A címkék világa nemcsak bonyolult, de gyakran megtévesztő is lehet. Papp Enikő, aki nap mint nap találkozik a vásárlók kérdéseivel és tévedéseivel, részletesen elmagyarázza, mire figyelj, ha nem akarsz belesétálni az ál-mentes csapdába.
A leggyakoribb hiba: csak a feliratot nézzük
Enikő szerint a legnagyobb baklövés, amit sokan elkövetnek, hogy kizárólag a csomagoláson szereplő „mentes” jelzőkre hagyatkoznak:
„A leggyakoribb hiba az, hogy mindig a mentességet keresik – gluténmentes, vegán, laktózmentes vagy cukormentes feliratokat nézik, leveszik a polcról a terméket, és nem néznek tovább. Pedig a legfontosabb az lenne, hogy az összetevőket is elolvassuk. Nem mindegy, milyen összetevőkkel érik el a mentességet a gyártók.”
Gluténmentes? Laktózmentes? Cukormentes? Nem mindig az, aminek tűnik
A leggyakoribb félreértések a glutén- és cukormentes termékeknél fordulnak elő. Hiába nem találunk glutént az összetevőkben, ettől még lehet keresztszennyezett a termék:
„Egy termék akkor gluténmentes, ha az külön gluténmentes üzemben, gluténmentes gyártósoron készült. Attól, hogy nincs benne gluténtartalmú összetevő, még lehet, hogy nyomokban tartalmaz glutént. Ugyanez a helyzet a cukormentességgel: hiába „sugar free” egy termék, ha datolyával édesített, akkor nem lesz cukorbetegek számára megfelelő, mivel a datolya is egy gyorsan felszívódó szénhidrád és az egekbe löki a vércukorszintet.”

Címkék értelmezése: összetevők, tápértékek, adalékok
A „mentes” címkék csak az első lépcsőfokok. Enikő szerint a részletes címkeolvasás elengedhetetlen:
„Mindig fordítsuk meg a csomagolást, és nézzük meg az összetevőlistát. Tudnunk kell, hogy a diétánk szerint mi fér bele. Egy IR-es vagy cukorbeteg ne csak az édesítőszer meglétét nézze, hanem hogy milyen gabonából készült a termék – a gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. rizs, kukorica) kerülendők.”
A tápérték táblázat legalább ilyen fontos:
„A 100 grammra vetített szénhidrát- és cukortartalom segít eldönteni, hogy belefér-e az adott étrendbe. És figyeljünk az adalékanyagokra is – azok csak betegítik a bélflórát, fölöslegesek a szervezet számára.”
A „mentes”, „csökkentett” és „alacsony” nem ugyanaz
A marketing gyakran játszik a kifejezésekkel – csökkentett cukortartalom, alacsony zsír, mentes. De mit is jelent ez pontosan?
„A ‘mentes’ azt jelenti, hogy az adott anyag teljesen hiányzik. A ‘csökkentett’ azt, hogy van benne, csak kevesebb – például egy 30%-os zsírtartalmú terméknél a 20%-os már csökkentett. Az ‘alacsony’ még kevesebbet jelent, például 10% alatt. Én azt javaslom, vagy a ‘mentes’, vagy az ‘alacsony’ legyen a választás, a csökkentett gyakran csak marketingtrükk.”
Különösen gyanús kategóriák: édességek, pékáruk, növényi helyettesítők
Az édességek világa az egyik legveszélyesebb terep. Sokan, akik valamilyen okból diétáznak vagy érzékenységük van, vágynak a nassolni valókra. Enikő szerint azonban itt a legnagyobb az esély a félrevezetésre:
„Mindenki szereti az édeset, ezért az élelmiszeripar sokszor visszaél a mentességgel. Egy vegán jégkrém lehet tejmentes, de a zsírtartalma az egekben van. Ha valamit kivonnak, általában mást tesznek bele többet. Főleg a nagy gyártóknál, akik nem feltétlenül figyelnek az egyensúlyra. A hazai mentes gyártók jobban ügyelnek erre.”

Hogyan indulj el a mentes étkezés útján?
Kezdőként különösen nehéz eligazodni – Enikő praktikus tanácsai itt is segítenek:
„Érdemes először a közvetlen környezetben érdeklődni, ki mit próbált már, mit ajánl. De ha valaki egészségügyi okból vált diétára, mindenképp forduljon szakemberhez. És olyan boltokban vásároljon, ahol segítenek eligazodni – én mindig őszintén elmondom, mit mire ajánlok, mit mivel lehet helyettesíteni, mi mibe illik bele.”
Enikő 3 aranyszabálya, hogy ne sétálj bele az „ál-mentes” csapdába
- Olvasd el az összetevőket!
„Tudd, hogy mit eszel, ne csak a reklámcímkének higgy!” - Ne ülj fel a marketingnek!
„Nem feltétlen a legcsillogóbb csomagolás rejti a legjobb terméket.” - Légy tudatos és hallgass a testedre!
„Ha jól érzed magad tőle, akkor az jó választás. Ha nem, ne erőltesd – a tested jelez.”
A mentes táplálkozás nemcsak divat, hanem életminőség kérdése is lehet. Enikő tanácsai rávilágítanak arra, hogy nem elég elhinni, amit a csomagolás ígér – tudatos választással, utánajárással és egy kis segítséggel valóban megtalálhatjuk a számunkra megfelelő termékeket. Mert mentesen étkezni nem kompromisszum, hanem lehetőség a jobb közérzetre és egészségre.

