Egyetlen apró trükkel a ropogós sült krumpli készítése sem jelenthet többé kihívást. Ezzel a módszerrel minden egyes falat aranybarnán csillog és hihetetlenül ropog majd. Mutatjuk, hogyan csináld!
A ropogós sült krumpli az egyik legnépszerűbb étel. Az aranyszínű, roppanós csoda minden étkezés sztárja lehet, de sokszor a végeredmény csalódást okoz. Puha, átázott darabokat kapunk, pedig többre vágyunk. Joanne Gallagher, az Inspired Taste gasztronómiai szakértője elárulta, mi a titok: a megfelelő olaj kiválasztása!

Ez a ropogós sült krumpli titka
„Az olaj megválasztása mindent megváltoztat. Az avokádóolaj a kedvencem, mert rendkívül magas a füstpontja, ami azt jelenti, hogy a krumpli gyönyörűen ropogósra sül, anélkül, hogy megégne. Ráadásul enyhén vajas ízt is ad, ami tökéletesen kiegészíti a burgonya természetes aromáját”
– meséli Joanne.
Az avokádóolaj mellett Joanne ajánlja a napraforgó-, növényi vagy könnyű olívaolajat is, de ha igazán különleges sült krumplira vágysz, próbáld ki a kacsazsírt vagy a marhafaggyút. Ezek az állati zsírok még intenzívebb ízt adnak az ételnek.
Így készítsd el a burgonyát
A ropogós sült krumpli elkészítéséhez szükséged lesz 600 gramm sütésre alkalmas burgonyára. Emellett 20 milliliter avokádóolajra (vagy más magas füstpontú olajra), fél teáskanál füstölt paprikára, egy csipet sóra és frissen őrölt borsra, valamint opcionálisan friss fűszerekre, például apróra vágott metélőhagymára vagy petrezselyemre.
A sütőt melegítsd elő 220 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Ezután vágd a burgonyát körülbelül két-három centiméteres, egyforma darabokra, hogy egyenletesen süljenek meg. Egy nagy tálban keverd össze az avokádóolajat, a füstölt paprikát, a sót és a borsot. Forgasd bele a burgonyadarabokat ebbe a keverékbe, ügyelve arra, hogy mindenhol alaposan bevonja az olaj.
A tepsiben terítsd el a burgonyát úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást, mert így tudnak igazán ropogósra sülni. Süsd a burgonyát 25-35 percig, és 20 perc elteltével fordítsd meg a darabokat, hogy minden oldaluk aranybarnára piruljon. Amikor elkészültek, szórj rájuk friss fűszereket, majd tálald.
A ropogós sült krumpli nemcsak egy egyszerű köret, hanem valódi élmény, ami feldobja az étkezést. Zsófi, egy lelkes hobbiszakács szerint:
„Amikor beleharapsz egy tökéletesen megsült krumplidarabba, egyszerűen érzed, ahogy kívül roppan, belül pedig puha és omlós – ezt nem lehet megunni!”
A ropogós sült krumpli kísérletezésre is tökéletes alapanyag. Ha már unod a klasszikus ízeket, próbáld ki a füstölt paprikát, a rozmaringot vagy egy csipetnyi csilipelyhet. Az új ízkombinációk garantáltan feldobják az étkezésedet. Ne siess! Egy igazán ropogós sült krumpli elkészítése időt és figyelmet igényel, de minden percet megér.
(via)
Itt arról olvashatsz: helyes táplálkozás hormonegyensúly. Elmagyarázzuk, hogy kell jól enni.