A nyári gasztrotúrák egyre népszerűbbek, és nem véletlenül. Jó érzés strandpapucsban halpiacra sétálni, bográcsos illat után menni egy borvidéken vagy ropogós hekk mellé kézműves fröccsöt inni. Érdemes felfedezni utazás közben a helyi ízeket.
A nyár ízei sokszor jobban emlékezetesek, mint bármilyen szelfi egy tengerparti naplementében. A legjobb benne, hogy nem kell messzire menni. Magyarország szinte kimeríthetetlen ízlelő kalandtér, de néha átugorhatunk Szlovéniába vagy Horvátországba is egy-egy különleges falat kedvéért.
A balatoni nyári gasztrotúrák legjobb megállói
A Balatonnál enni is jókat lehet. Ráadásul nemcsak lángost. Bár egy jól elkészített, belül foszlós, kívül ropogós fokhagymás, sajtos-tejfölös lángos a maga nemében verhetetlen.
Látogassunk el fonyódi halpiacra. Érkezzünk hajnalban, hogy biztosan jusson friss keszeg. A parthoz közeli sütödében a keszeget papírtálcán, kenyérrel és uborkasalátával tálalják, a frissesség pedig vitathatatlan.
Tihanyban a piac és a levendulás sütemények világa ejthet minket rabul. A piros gyümölcsökkel és házi lekvárral töltött palacsinta, vagy a levendulás keksz nem csak dekoratívak, hanem finomak is. A kikötőnél egy újhullámos strandbüfében próbáljuk kia sörbundás hekk-szendvicset házi aiolival – új szintre emeli a „strandkaja” fogalmát.
Ha déli part, akkor pedig Balatonlelle és a BL YachtClub mellett található part menti bisztró. Tálcán sült pisztráng, hideg uborkaleves és kézműves fröccs.

Borvidékek, ahol az ízélmény nem áll meg a pohárnál
A nyári gasztrotúrák elengedhetetlen állomásai a hazai borvidékek. Íme három kedvenc, ahol nemcsak bort, de kiváló falatokat is találsz.
Villány – Délies hangulat, mélyvörös borok, és kemencében sült húsok. Családi pincészetek kertjében felszolgálnak grillezett padlizsánt és házi kolbászt mustárral.
Tokaj – Ne csak az aszúra gondoljunk: a környék tele van apró vendégházakkal, ahol libamájpástétomot, kacsazsíros kenyeret és szatmári szilvalekvárt kapunk reggelire. A bor mellé itt igazi, karakteres ételek járnak.
Pannonhalma – Kevésbé ismert, mégis különleges. Egy apátsági borászat mellett egy csöndes étteremben ehetünk tárkonyos csirkeragut és levendulás pohárkrémet.
Határon túli gasztrokalandok: ha túlcsordul a kíváncsiság
Ha már végigettük a Balatont és a borvidékeket, érdemes egy rövid gasztronómiai kirándulást tenni a környező országokba is.
Szlovénia, Piran – Közvetlenül a tengerparton, egy egyszerű halas bódéban ehetjük életünk legjobb tintahalas rizottóját. A tenger sós illata és a rozé habzása tökéletes párosítás.
Horvátország, Rovinj – A halpiacon reggel frissen pucolják előttünk a kagylót, amit aztán egy kis vendéglőben fokhagymás fehérboros szószban főznek meg, friss bagettel és citrommal tálalva.
Ausztria, Graz – Meglepő, de itt is belefuthatunk egy nyári gasztrotúrába. Stájer sonka, tökmagolajos saláta és helyi kézműves sör egy árnyas kerthelyiségben.
Itt arról olvashatsz: nyaralás barátokkal. Külön vagy együtt?
