Olcsóbb, finomabb, egészségesebb – fagylalt házilag pofonegyszerűen

A fagylalt házilag nemcsak olcsóbb, de sokkal finomabb és egészségesebb is lehet, mint a bolti változat. Nem kell hozzá sem drága gép, sem különleges hozzávaló – csak egy kis kreativitás, pár friss gyümölcs és némi türelem. A nyár legédesebb élménye így saját konyhádban készülhet el.

Fagylalt házilag: jobb, finomabb és tényleg megéri

Miért költenél bolti fagyira, amikor te is elkészítheted otthon, pontosan úgy, ahogy szereted? A fagylalt házilag nemcsak pénztárcabarát megoldás, hanem lehetőséget is ad arra, hogy kipróbálj új ízeket, elkerüld a felesleges adalékanyagokat, és egészségesebb alternatívát kínálj a családnak.

Akár klasszikus vaníliásat szeretnél, akár epres-joghurtos jégkrém a cél, otthon könnyedén összedobhatod. És ami még jobb: nem kell hozzá profi fagyigép, elég egy botmixer, egy turmixgép, néhány szilikonforma és egy jól működő fagyasztó.

Így készül a fagylalt házilag: géppel vagy anélkül

Ha van otthon fagyigéped, nyert ügyed van. Ezek a gépek folyamatosan keverik és hűtik a masszát, így selymes, bolti minőségű fagylaltot kapsz. De ha nincs, akkor sincs gond: egyszerű házi módszerekkel is kiváló eredményt érhetsz el.

Egy gyors tipp: ha gép nélkül dolgozol, a pürésített alapot tedd be a fagyasztóba, és félóránként keverd át villával vagy botmixerrel, hogy ne kristályosodjon. Három-négy ilyen keverés után már sima, kanalazható textúrát kapsz.

Gyümölcsös fagyi percek alatt

A fagylalt házilag igazi sztárjai a gyümölcsök. Bármilyen szezonális finomságból – eper, málna, áfonya, barack vagy akár dinnye – készíthetsz jéghideg nyalánkságot. Egyszerűen turmixold össze a

gyümölcsöt egy kevés joghurttal vagy kókusztejjel, ízesítsd mézzel vagy agávéval, majd öntsd jégkrémformákba. A fagyasztott banán szinte krémként viselkedik: ha önmagában turmixolod, máris fagylaltot kapsz mindenféle hozzáadott cukor nélkül. Adj hozzá egy kis citromlevet, hogy élénkebbek maradjanak a színek és frissebb legyen az íz.

A fagylalt házilag is elkészíthető, olcsóbb, egészségesebb
A fagylalt házilag is elkészíthető, olcsóbb, egészségesebb/Fotó: 123rf.com

Kísérletezz ízekkel, formákkal és textúrákkal

Nem muszáj ragaszkodnod a megszokott ízekhez. Keverj a gyümölcspüréhez egy kevés reszelt gyömbért, bazsalikomot vagy akár levendulát – meglepően jól működnek együtt. Ha valami igazán krémeset szeretnél, adj a masszához mascarponét vagy tejszínt. Jégkrémformák helyett használhatsz egyszerű poharakat, muffinpapírt vagy kis tálkákat is. Ne felejts el fapálcikát tenni bele. Mártsd a kész jégkrémet olvasztott étcsokoládéba, és szórj rá apróra vágott mogyorót vagy kókuszreszeléket.

Hogyan tárold a házi fagylaltot?

Eláll akár egy hétig is a fagyasztóban – de valljuk be, ritkán éri meg azt a bizonyos hetet. Tárold jól záródó műanyag vagy fém dobozban, hogy ne vegye át a fagyasztó szagait. Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki, hogy könnyebben kanalazható legyen. Ha maradt belőle, ne olvaszd fel újra teljesen. Inkább vágj le belőle egy szeletet, és a többit tedd vissza.

A gyerekek is imádni fogják

Ha van otthon gyerek, garantáltan rá fognak járni a házi jégkrémre. Készíthetsz nekik vidám, színes rétegeket (pl. eper-joghurt-kiwi), és együtt díszíthetitek a jégkrémeket bogyós gyümölcsökkel vagy ehető virágszirmokkal. Az sem hátrány, hogy így te tudod, mi kerül a fagyiba. Se mesterséges színezék, se felesleges cukor.

Itt arról olvashatsz: gyerekközpontú nevelés. Ezt érdemes eltanulni a spanyoloktól.

Betöltés...