Nem hiszed el, mire használják a csokit – 5 recept, amitől leesik az állad

Van valami a csokiban, amitől egyszerűen nem lehet megunni. Egy kocka étcsoki egy hosszú nap után, egy krémes tejcsoki reggel a kávé mellé… Ismerős, igaz? A csoki nemcsak finom, hanem megnyugtat, felvidít, és valahogy mindig jókor jön. Július 7-én a csoki világnapját ünnepeljük, úgyhogy miért ne néznél rá idén egy kicsit másként? Nem csak sütiben vagy tortában lehet a főszereplő – sós, fűszeres vagy akár reggelire szánt ételekben is meglepően jól működik. Az alábbiakban olyan csokoládés recepteket mutatunk, amitől leesik az állad.

Csokoládés receptek: ahogy eddig nem láttad a kedvenc édességed

Sós csokoládé: amikor az édes nem elég

Elsőre furcsán hangozhat, de a csoki nem csak desszertbe való. Egy jól megválasztott étcsoki – lehetőleg 70% körüli kakaótartalommal – elképesztően jól passzol sós, fűszeres ételekhez is. Nem dominál, inkább mélységet, egy kis titokzatosságot ad az ízeknek.

Chili con carne csokival

Ha szereted a gazdag, fűszeres egytálételeket, akkor ezt érdemes kipróbálnod. A klasszikus chili con carne receptbe a főzés vége felé beleolvaszthatsz egy-két kocka étcsokit. Nem lesz tőle édes, viszont selymesebb, karakteresebb lesz az íze. Valahogy jobban összeérnek tőle a fűszerek is.

Tipp: csak óvatosan adagold, ne a teljes táblát dobd bele – kezdd inkább kevesebbel, és kóstolj közben.

Csokis BBQ-szósz

A boltban kapható BBQ-szószok legtöbbször túl édesek vagy műízűek. Ha van kedved házit készíteni, egy kis olvasztott étcsokival új szintre emelheted az egészet. Egy kevés paradicsompüré, almaecet, füstös paprika, barna cukor és egy kocka csoki – már csak lassú főzés kell, és kész is a tökéletes szósz.

Főleg sült csirkéhez, bordához vagy grillezett zöldségekhez ajánlom, de akár hamburgert is megbolondíthatsz vele.

El sem hiszed, mi mindenre jó a csoki – ezek a receptek meglepnek!”
Fotó: freepik

Csoki a reggeliben – nem csak édesszájúaknak

A reggelit hajlamosak vagyunk sablonosan kezelni: kávé, pirítós, joghurt, néha egy kis gyümölcs. Pedig ilyenkor is beleférhet egy csipetnyi kreativitás – például csoki formájában. És nem, nem arról van szó, hogy reggelire tortát kellene enni.

Avokádós-csokoládé smoothie

Ez az egyik kedvenc „ál-desszert” reggelim. Az avokádó krémességet ad, a kakaóportól vagy egy kocka étcsokitól pedig olyan lesz, mintha egy selymes csokikrém változatát innád. Banán, növényi tej, egy kis fahéj és vanília még feldobja, ráadásul vegán és tele van jó zsírokkal, energiával.

Gyors, egészséges, és elég különleges ahhoz, hogy a csoki világnapján kerüljön az asztalra.

Sült zabkása csokival és banánnal

Ha van időd hétvégén, vagy csak szeretnél egy meleg, tápláló reggelit, akkor ezt próbáld ki. A zabot összekevered banánnal, tojással, egy kevés tejjel és egy-két kocka apróra tört csokival, majd irány a sütő. 20-25 perc, és kész az illatos, krémes sült zabkása, amiben a csoki megolvad, de nem folyik szét.

Nem lesz túl édes, de mégis különleges. Kicsit desszertérzetet ad, mégsem „bűntudatos” reggeli.

El sem hiszed, mi mindenre jó a csoki – ezek a receptek meglepnek!”
Fotó: freepik

Csoki a salátában? Igen, működik

Valószínűleg nem ez az első dolog, ami eszedbe jut, amikor salátát készítesz, de hidd el, a csoki nem csak édességekben tud csodát tenni. Egy jól megkomponált salátában képes új dimenziót adni az ízeknek – főleg, ha étcsokoládéról van szó.

Balzsamecetes-csokoládés dresszing

Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy becsempészd a csokit egy teljesen sós ételbe. A trükk az, hogy az öntetbe egy kis olvasztott étcsokit keversz – nem sokat, csak annyit, hogy a balzsamecet fanyarsága, az olívaolaj selymessége és a csoki mélysége együtt működjön.

Tipp: adj hozzá rukkolát, bébispenótot, pirított diót és egy kis kecskesajtot. A csokis dresszing meglepően jól simul ezekhez az ízekhez, és ha egyszer kipróbálod, garantáltan nem ez lesz az utolsó alkalom.

Ez nem az a típusú étel, amit egy szimpla hétköznapra dobsz össze, de ha vendégeket vársz, vagy csak szeretnél valami újat kipróbálni a csoki világnapján, akkor ezzel biztosan emlékezetessé teszed.

Csokoládé italokban – a forró csokin túl

A legtöbben, ha csokis italra gondolnak, rögtön a téli forró csoki jut eszükbe – habbal, fahéjjal, kis bögrében. Pedig a csoki italban is lehet kreatív, merész és akár elegáns is.

El sem hiszed, mi mindenre jó a csoki – ezek a receptek meglepnek!”
Fotó: freepik

Kakaós whisky sour

Ha szereted a különleges koktélokat, ezt muszáj kipróbálnod. A klasszikus whisky sour egy kissé savanykás, karakteres ital, amit egy csipet kakaópor (vagy néhány csepp olvasztott étcsoki) meglepően jól kiegészít. Egyensúlyba hozza a savakat, és ad egy enyhe, selymes lecsengést a korty végén.

Ne aggódj, nem lesz túl édes – sőt, inkább mélyebb és érdekesebb. Egy kis narancshéj vagy pár csepp angostura bitters még tovább gazdagíthatja.

Hideg fűszeres csokis-latte

Ez az ital azoknak szól, akik szeretik a kávét, de valami mást keresnek, mint a szokásos jeges latte. Egy kis eszpresszó, kakaópor vagy olvasztott csoki, hideg tej, egy csipet fahéj, kurkuma, esetleg egy leheletnyi chili – és már kész is az ital, amitől egyszerre ébredsz fel és érzed úgy, mintha egy különleges desszertet kortyolnál.

Nyáron jéggel a legjobb, de akár melegen is működik, ha egy esős napon kicsit kényeztetnéd magad.

Extrém, de működő párosítások

A csoki egyik legjobb tulajdonsága, hogy tud alkalmazkodni. Édes is, keserű is, krémes is, fűszeres is lehet – pont ezért illik olyan alapanyagokhoz is, amikre nem is gondolnál.

Csoki és sajt – igen, komolyan

A csoki és sajt párosítása nem új ötlet, csak kevesen merik kipróbálni. Pedig egy falat étcsoki és egy szelet camembert vagy kéksajt együtt egészen elképesztő tud lenni. Az egyik selymes és mély, a másik sós és karakteres – pont ezért működnek jól együtt.

Ha szereted a borozós estéket, legközelebb tálalj a sajttál mellé egy-két kocka minőségi étcsokit is. Egy testes vörösborral vagy portóival különösen jól harmonizál.

Kovászos kenyér csokival

Egyszerű, mint a faék – mégis zseniális. Egy vastag szelet friss kovászos kenyér, egy kis vaj, és pár kocka csoki a tetején. Lehet tejcsoki, lehet étcsoki, akár narancsos vagy fűszeres is – mindegyik más hangulatot hoz.

Egyesek meg is pirítják a kenyeret, és úgy olvasztják rá a csokit – ilyenkor olyan, mint egy meleg szendvics, csak teljesen új értelmezésben. Nem reggelinek fogod hívni, hanem élménynek.

Induljon a csokikaland!

Idén a csoki világnapján ne csak nassolj – kísérletezz! Próbálj ki legalább egy szokatlan receptet a fenti ötletek közül, és lepd meg vele magad vagy valaki mást. Ha pedig még több kreatív gasztroötletre vágysz, böngészd át a többi cikkünket is – bőven találsz inspirációt az ízek világában!

Betöltés...