10 tipp a sikeres munkahelyváltásért

Motoszkál már benned a gondolat egy ideje, de most betelt a pohár, eldöntötted: szeretnél munkahelyet váltani. Hogyan állj neki, hogy ne saját magadat hozd kellemetlen helyzetbe?  

Felkészülni, vigyázz, rajt

A sikeres munkahelyváltás sok előkészületet, gondos tervezést, stratégiai gondolkodást igényel.

1.     A legfontosabb, nem is első, hanem nulladik lépés, hogy egyértelműen tisztázd saját céljaid és prioritásaid. Gondold át, miért szeretnél váltani, mi a célod az új munkaköröddel, milyen elvárásaid vannak az új munkahelyeddel szemben.

2.     Céljaid és elvárásaid pontos ismeretében kutass, tájékozódj potenciális munkahelyekről és pozíciókról. Ismerd meg a szóba jöhető cégek kultúráját, értékeit, gondold át, hogy azok illeszkednek-e elvárásaidhoz.

3.     A sikeres elhelyezkedéshez szükség van jó szakmai kapcsolatokra. Vegyél részt szakterületedhez illeszkedő rendezvényeken, csatlakozz szakmai közösségekhez, akár online, akár személyes formában. A szakmai kapcsolatok segíthetnek új lehetőségek felfedezésében és a belépési pontok kialakításában.

4.     Aktívan és tudatosan építsd fel szakmai jelenléted az online térben. Frissítsd a különböző közösségi és szakmai felületeken elérhető profilodat, oszd meg eredményeidet, legyél látható a szakmádban.

5.     Tájékozódj a kereseti szokásokról szakterületeden és a régiódban. Legyél tisztában elvárásaiddal, azok legyenek reálisak, és készülj fel, milyen érvekkel alátámasztva tudod fizetési igényedet érvényesíteni egy új pozíciónál.

Nyitottság, asszertivitás, rugalmasság

Amennyiben megvannak azok a cégek és pozíciók, amelyekkel kapcsolatban maximálisan úgy érzed, hogy neked szólnak és ott a helyed, azoknak megfelelően folytasd a felkészülést.

6.     Az adott pozícióra és az ott elvárt tapasztalatra, képességekre koncentrálva frissítsd önéletrajzod. Ebben a Profession oldalán található 2024-es önéletrajz minták is segítségedre lehetnek. Fontos, hogy minden egyes megpályázandó pozícióhoz nézd át az önéletrajzod, és igazíts rajta, ha az elvártak alapján ez szükséges. Kísérőleveledben ne használj unalomig ismételt sablonokat, az legyen személyes, az adott céget és munkakört megszólító szövegezésű.

7.     Ha az első akadályt sikerrel vetted, és önéletrajzod, motivációs leveled alapján behívtak személyes elbeszélgetésre, alaposan készülj fel. Tanulmányozd a céget, ismerd meg őket minél jobban, készülj fel az esetleges kérdésekre. Legyél felkészült abban a tekintetben is, hogy te miért lennél a legjobb választás számukra.

8.     Az interjú során figyelj öltözködésedre, kommunikációdra, testbeszédedre. Legyél nyitott, barátságos, együttműködő, kerüld a túlzottan magabiztos, arrogánsnak ható vagy a negatív, panaszkodó viselkedést. Kommunikálj pontosan, egyértelműen, asszertívan.
9.     Ha jelentkezésed sikertelen volt, és végül nem te kaptad meg az állást, bátran kérj visszajelzést a cégtől az interjúval kapcsolatban. Tanulj hibáidból, használd fel őket arra, hogy fejlődj és erősebb jelentkezővé válj a következő lehetőségnél.

10.  Maradj nyitott az új lehetőségek iránt és legyél rugalmas a változásokkal szemben. Korábbi elképzeléseid ne korlátozzák új és izgalmas lehetőségek felfedezését.

Türelem új pozíciót terem

A sikeres munkahelyváltás sokrétű, időigényes folyamat. A fenti tippek segíthetnek abban, hogy felkészülten és hatékonyan vedd a felmerülő akadályokat az átmenet során. Legyél türelmes, add meg magadnak a kellő időt a számodra legmegfelelőbb lehetőség kiválasztásához.    

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!