Tejfehérje-allergiások is fogyaszthatnak túrós sütit?

Természetesen a tejfehérje allergiások nem fogyaszthatnak túrós süteményeket, ahogy a laktóz-érzékenyeknek is ez legtöbbször csak laktáz tabletta bevételével javasolt.

Azonban egy magyar találmánynak köszönhetően ma már a túróhoz és egyéb tejtermékekhez megszólalásig és megkóstolásig hasonló tejtermék-helyettesítők jelentek meg a boltok polcain, ezek pedig a ToTu-termékek.



A termékeinkkel cukormentesen és gyakorlatilag zsírmentesen lehet helyettesíteni a tehéntúrót, a sajtkrémet, a tejfölt, a tejet. Ráadásul úgy, hogy konyha-technológiailag, tehát sütésnél és főzésnél is tökéletesen alkalmazhatóak. Mivel csak tojásfehérjét-tartalmaznak, kiválóan beilleszthetőek a paleo és keto étrendekbe is. Ugyanakkor a kényelmesebb fogyasztók részére folyamatosan fejlesztjük, és állítjuk forgalomba az ízesített változatokat mint amilyen a kanalazható epres desszert vagy a kávé ital.

– mondta Dr. Németh Csaba, aki többek között a ToTu termékek fejlesztésével foglalkozik.

A ToTu termékek gyártójának közösségi felületein folyamatosan jelennek meg újabb és újabb tejmentes finomságok otthoni elkészítésének ötletei. Itt van példának egy tej-, glutén- és cukormentes „csupa eper ToTu torta” recept, ami a paleoba is beilleszthető.

Hozzávalók:
az alaphoz:

8 dkg a diétánkba illeszthető keksz- vagy piskóta morzsa
4 dkg folyékony kókuszolaj

a ToTu-s réteghez:
30 dkg ToTu Rögös
5 dkg eritritol
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
7 gramm zselatin
1,5 dl forró víz
15 dkg eper

a tetejére:

20 dkg eper
3 dkg eritrit
5 gramm zselatin
a díszítéshez:
8-10 db eper

Az alap hozzávalóit összekeverjük, majd az oldalán wax fóliával, vagy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaforma aljába simítjuk. A tortagyűrűt körbe rakjuk félbe vágott eperszemekkel. A hűtőbe tesszük, amíg a ToTu-s réteget elkészítjük, amihez a forró vízben feloldjuk a zselatint, majd a többi hozzávalóval együtt, az eper kivételével, egynemű krémmé turmixoljuk.

Óvatosan hozzáforgatjuk a kisebb kockára vágott epret. Ráöntjük az alapra, majd visszatesszük a hűtőbe. Ha megdermedt ráöntjük a kihűtött, de még folyós eperzselét, amihez az epret pürésítjük, majd a többi hozzávalóval együtt forrásig melegítjük. Teljes dermedésig visszatesszük a hűtőbe.


A tejtermék helyettesítőket előállító cég honlapján többet is megtudhatunk innovatív munkafolyamataikról, míg a Facebook oldalukon tejmentes receptekkel is találkozhatunk.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!