11 ezer tudós tett hitet a klímavészhelyzet léte mellett

Mintegy 11 ezer tudós támogatja a klíma vészhelyzetről szóló tudományos kutatást.

Több mint 150 ország mintegy 11 ezer tudósa biztosította támogatásáról azt a nagyszabású tudományos kutatást, amely szerint a világ klíma-vészhelyzettel néz szembe. A negyven év tudományos adataira épülő elemzés készítői szerint a kormányok nem tesznek eleget az éghajlatváltozás válság kezelése érdekében. Mélyreható és hosszú távú változások nélkül

a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe"

- írják a tanulmányban. A kutatók erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy figyelmeztessenek a veszélyek mértékére - olvasható a BBC News honlapján. A szakemberek hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépéseket tartanak szükségesnek a válság hatékony kezelésére.
Az energia-előállítás területén sürgetik, hogy a kormányok

vessenek ki nagy összegű adót a szénre,

amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Felszólítanak a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatásainak beszüntetésére, a kőolaj és a földgáz felváltására megújuló energiákkal.
A rövid életű szennyező anyagok, mint a metán vagy a korom csökkentése által akár ötven százalékkal mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.
A szakemberek az erdőirtás leállítását, az erők, mezők és mangrove erdők helyreállítását sürgetik, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.

Szükség van az étrend jelentős megváltoztatására,

a növényi alapú étrendre való áttérésre, kevesebb állati termék fogyasztására. Az élelmiszerhulladék visszaszorítását is létfontosságúnak nevezik.
Sürgetik a szénalapú gazdaságok átalakítását, és a GDP-növekedés, mint a gazdagságra való törekvés hajszolásától való elfordulást.

Felszólítottak a világ népesség-növekedésének stabilizálásra,

emlékeztetve arra, hogy az manapság napi kétszázezer fővel gyarapodik. Elismerték, ugyanakkor, hogy történt előrehaladás egyes területeken, például jelentősen nőtt a megújuló energiahasználat: egy évtized alatt a szél- és napenergia felhasználása 373 százalékkal, de az még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett.
A kutatók hangsúlyozták, hogy elegük van a klímakonferenciák és tanácskozások sorozatából, amelyek nem vezettek értelmes cselekedetekhez. A növekvő globális tüntetéseket reményt keltőknek nevezték. "Bátorít minket az aggodalmak globális fellobbanása, az hogy - a kormányok új politikákat fogalmaznak meg, a diákok sztrájkolnak, bírósági perek folynak és a polgárok helyi mozgalmai változásokat követelnek" - írták.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!