280 millió kilométerről hoz kőzeteket a Földre egy űrszonda

A Hajabusza-2 japán űrszonda december hatodikán megközelíti a Földet, hogy egy kapszulában leküldje a Ryuguról gyűjtött mintákat.

A Hajabusza-2 kapszulája várhatóan Ausztrália déli részén fog földet érni - mondta el Hagiuda Koicsi japán tudományos miniszter. A japán űrkutatás hatóság (JAXA) korábban közölte: annak érdekében, hogy elkerüljék a Föld gravitációs erejének vonzását és a szonda pályájának megszakadását, a kapszulát mintegy 400 ezer kilométeres magasságból engedik le, ez megfelel a Föld és a Hold közötti távolságnak.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda

2018 júniusában érte el a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugut, amelyről több ízben is sikerült - a világon elsőként - felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén. A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

A Hajabusza-2 novemberben indult el a Ryuguról.

Miután leengedte a Földre a kapszulát, útját egy újabb misszió irányába folytatja.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!