7 tipp, hogy feldobd kicsit a kávédat... nem csak reggel

Gyorsítja az anyagcserét, felfrissít, energetizál, csökkenti bizonyos betegségek (pl. az epekő, a Parkinson-kór) kialakulásának esélyét, normalizálja a vérnyomást… és ráadásul finom is. De vajon hogyan lehet még élvezetesebbé tenni a kávéfogyasztást?

Kakaópor

Egy evőkanál kakaópor a kávéba, és máris egyéni karaktert adtál a feketelevesnek. Érdemes sötét, gazdag kakaóport választani, amely szinte alig tartalmaz extra kalóriákat. Ha mindig van otthon pár finomság a hűtőben, bármikor elkészítheted az otthoni mochát, ahelyett, hogy súlyos pénzeket fizetnél érte a kávézókban. Ehhez egyébként semmi más nem kell, csak a kávé, egy evőkanál kakaópor, negyed pohár mandulatej, és egy kis sztívia vagy egyéb édesítő, ízlés szerint.

Fahéj

Mielőtt a kávét megfőznéd, dobd fel az alapot egy evőkanál fahéjjal, majd készítsd el a reggeli italodat a szokásos módon. A fahéj nem csak rendkívül finom, de egyúttal segít az inzulin-szintet is rendben tartani. A fahéjas kávé fogyasztható kísérő nélkül, vagy ízlés szerint tejjel és édesítővel is. Ez a variáció egyébként különösen mandulatejjel üt nagyot, ami egyébként házilag is egyszerűen elkészíthető, de természetesen a boltban is megveheted.

Borsmentás mocha

A Starbucks híres „Peppermint Mocha” néven futó itala otthon is könnyedén elkészíthető. A recept: mandulatej ízlés szerint, sztívia, egy evőkanál kakaópor és egy kevés borsmenta kivonat (az utóbbit semmiképp ne vidd túlzásba, mert a borsmenta íze rendkívül erős!). Ha nem akarsz borsmenta kivonatot használni, bevetheted a borsmenta ízesítésű sztíviát is, a végeredmény hasonló. Mindezt öntsd a kávédba, keverd őket össze, és élvezd a tökéletes íz élményt! 

Francia vanília

Az Evanescence énekesnőjének kedvenc itala többféleképpen is elkészíthető. Vannak kávézói megoldások, amelyek túl sok kukorica sziruppal és hidrogénezett zsírral dolgoznak, de szerencsére létezik cukor- és zsírmentes alternatíva is. A legjobb, ha a francia vanília ízesítésű sztíviát veted be otthon, mandulatejjel és feketekávéval, ahogy te szereted. Ahogy látod, a sztívia mindenhol jól jön, hiszen természetes, növényi alapú édesítőszer. Cukorbetegek is fogyaszthatják, kalóriatartalma pedig nulla, így a fogyni vágyók is bátran feldobhatják vele a finomságokat.

Mogyoró

Az emberek többsége rajong a mogyoró ízesítésű italokért, s ami azt illeti, a mogyoró és a kávé kitűnő barátságban vannak egymással. Egy kicsit olyan ez, mintha nutellás kávét innál, csak persze jóval könnyedebb, egészségesebb megoldásról beszélhetünk, ha két evőkanál mogyorót adsz a kávészemekhez, mielőtt megfőznéd őket. A másik lehetőség, hogy mogyoró ízesítésű sztíviához nyúlsz, természetesen. Merthogy ilyen is van, a legnagyobb örömünkre!

Mézeskalács

Ha szereted a mézeskalácsot, semmi sem tarthat vissza attól, hogy kipróbáld a mézeskalácsos kávét. Őröld le a kávét egy evőkanál gyömbérrel, egy evőkanál fahéjjal, és negyed evőkanál szerecsendióval. Ezután önts az így kapott elegyhez mandulatejet ízlés szerint, és természetesen sztíviát is, hogy még édesebb legyen – máris kész a tökéletes, mézeskalács ízű kávé!  Ha nem félsz a kalóriáktól, bevethetsz egy evőkanál melaszt is, ami sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke, nagyon finom.

Crio Bru

Nálunk egyelőre nem kapható az eredetileg ausztrál termék, de ha sikerül valahonnan hozzájutnod, semmiképpen ne hagyd ki. A Crio Bru egy 100 százalékos pörkölt kakaóbab termék, amely szemes, mint a kávé, tehát azzal együtt könnyedén lefőzhető. Az alap íze a keserű csokihoz hasonlít, de számos ízesítéssel is kapható. A titka abban rejlik, hogy abszolút csokis, mégis cukormentes, gluténmentes és zsírmentes, ráadásul még csak koffein sincs benne. Vannak, akik a kávé helyett fogyasztják, de azzal keverve is csodálatos íz élményt ad, és rengeteg energiával tölt fel.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/jillwellington-334088/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!