A gyerekeket enyhébben fertőzi a koronavírus

Az új koronavírus kevesebb gyereket fertőz meg, illetve körükben kevésbé súlyos a betegség lefolyása is.

A The Nature Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kínai kutatók tíz, új koronavírussal fertőzött gyerek esetét vizsgálva találtak bizonyítékot arra, hogy a koronavírus okozta Covid-19 légúti fertőzés kevésbé súlyos: egy gyereknél semmilyen tünet nem jelentkezett, a többieknél enyhe tünetek voltak. A hat fiúnál és négy lánynál, akiknek életkora két hónaptól 15 évig terjedt - egy kvangcsui kórházban végeztek vírustesztet, mivel családtagjaik között Covid-19 betegek voltak, vagy fertőzöttekkel volt közeli kapcsolatuk.

Nem azért tesztelték őket, mert orvosi ellátásra szorultak volna.

Öt gyereknél köhögés lépett fel, négynek fájt a torka, háromnál hasmenés jelentkezett, kettőnek eldugult, folyt az orra, ezek mind olyan tünetek, amelyek miatt a Covid-19 más betegségekhez hasonlít. A tíz gyerek közül hétnek volt láza, de nem magasabb 39 Celsius-foknál.
Egyiküknél sem alakult ki tüdőgyulladás, amely egyes felnőtteknél halálos kimenetelű, bár a CT-vizsgálatok kimutattak a tízből hat gyereknél izolált vagy több, nem egységes "tejüvegszerű homályfoltot" (ground-glass opacity, GGO) a tüdő külső részén.
A Covid-19 felnőtt fertőzöttjeinél fellépő fejfájás, izomfájdalom, hányinger, levertség, nehéz légzés, hányás, szédülés mind hiányzott a fertőzött gyerekek ezen kis csoportjánál - írták a kutatók.

"A fertőzés enyhe és tünet nélküli megjelenése a gyerekeknél megnehezítheti az észlelést"

- írta a tanulmány vezető szerzője, Ji Hszü, a Kuangcsoui Női és Gyermek-egészségközpont orvosa. A kutatók 745 "erősen fertőzésgyanús" gyereket teszteltek január 2. és február 20. között. A csoportnak csupán 1,3 százaléka bizonyult fertőzöttnek.
Az alacsony fertőzési arány megegyezik a The New England Journal of Medicine című folyóiratban csütörtökön közölt tanulmány megállapításaival, amelyeket egy másik kínai orvoscsoport tett. Az egyik vuhani kórház orvosai azt mutatták ki, hogy a légúti fertőzésekkel kórházba került gyerekeknek csupán 1,6 százaléka bizonyult Covid-19 betegnek.
A vírust a tíz gyerek közül nyolcnak a székletében is megtalálták, jóval azután is, hogy az orr- és a torokmintákból eltűnt. Az azonban nem világos, hogy a székletben talált vírusrészecskék fertőzők voltak-e.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!