A hely, ahol a jegesmedve az úr, de bárki vízum nélkül élhet, dolgozhat

A Norvégiához tartozó Spitzbergák fővárosa Longyearbyen, és egy lakosa szerint azok élnek itt, akik nem találják a helyüket a "lenti2 világban.

2075 lakos, 62 nemzet, főként norvégok és oroszok élnek itt. Általában fél évet, egy évet, mert itt senki sem születik, és ha véletlenül itt halna meg, nem itt helyezik örök nyugalomra. A Spitzbergák éghajlata kemény, 6 hónap sötétség, majd állandó világosság, és persze rengeteg jegesmedve, bálna, fóka és a gyönyörű északi fény az úr itt.

A globális felmelegedés itt jóval gyorsabban mutatja hatásait itt, már 4 fokkal melegebb van, mint 8 éve. Az egyik lakos azelőtt a jégen kelt át a szemközti létesítménybe, ami 10 percet vett igénybe autóval, ma azonban már másfél órát kell utaznia szárazföldön, hogy eljusson ide. A helyiek attól tartanak, az unokáig már nem láthatják a Spitzbergákat.

Az itt élők összetartanak, figyelnek egymásra, bekopognak a másikhoz és segítik az újakat. Mindig észen vannak és figyelnek, mert bármikor jöhet egy-egy éhes jegesmedve.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!