A húsevő növényfajok negyedét fenyegeti a kihalás veszélye

A húsevő növények egynegyedét fenyegeti a kihalás, világviszonylatban.

Ausztrál, brazil és német kutatók megvizsgálták az ismert húsevő növények 860 fajának természetvédelmi státuszát. Kutatásaik eredményét a Global Ecology and Conservation című folyóiratban tették közzé.

A húsevő növények különösen érzékenyen

reagálnak az olyan,  emberi beavatkozásokra, mint amilyen a természetes élőhelyük elpusztítása vagy a környezetszennyezés, és a klímaváltozásra - ismertette a kutatást közleményében a müncheni Állami Botanikai Gyűjtemény.
Világszerte elsősorban a földek növekvő mezőgazdasági hasznosítása és beépítése jelenti a fő veszélyt a húsevő növény létére. Ráadásul ezek a növények tiszta és többnyire nedves helyekre vannak ráutalva, ezért különösképpen megsínylik a forró és száraz időszakokat. A húsevő növények

csak tápanyagban szegény talajon tudnak megélni,

ezért problémát jelent nekik a földek nagyarányú túltrágyázása nitrogénnel, amely a gyárak, gépkocsik és agrárüzemek porából a levegőn keresztül jut el hozzájuk - mondta el Andreas Fleischmann botanikus.

A kihalás fenyegette húsevő növények közül

a legtöbb Brazíliában található, a dél-amerikai országot Indonézia, Kuba, Thaiföld és Ausztrália követi a listán. Ezeket az országokat különleges felelősség terheli azért, hogy fennmaradjon e fajok változatossága a világban. A kihalás veszélye többnyire olyan fajokat fenyeget, amelyek csak kis területen honosak az egyes országokban - hívta fel a figyelmet Adam Cross, a Nyugat-Ausztráliai Curtin Egyetem kutatója.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!