A klímaváltozás kezelését követelte több ezer magyar fiatal

A II. Globális klímasztrájkhoz kapcsolódó vonulásos demonstrációt a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezte.

Pénteken száznál több országban, ezernél is több helyszínen tartanak klímatüntetéseket, az első megmozdulás március 15-én volt. A több ezer fős tömeg a Deák Ferenc térről vonult a Parlament elé, ahol beszédeket hallgattak meg.

A többség kifejezetten fiatal volt,

több iskolában is tanítási szünet volt ma a tüntetés ideje alatt - láttuk a propelleren. Pénteken 109 ország mintegy 1300 városában tartanak megmozdulásokat - derült ki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom listájából. Diákok százezrei vonultak ma az utcákra szerte a világon az éghajlatváltozás feltartóztatásáért tartott tüntetéseken. A pénteken, tanítási időre szervezett megmozdulások vezetője ismét a svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg, aki Twitterén azt írta:

"Mindenkit szívesen fogadunk. Mindenkire szükség van"

Jávor Benedek EP-képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a klímaváltozást nevezte az EP-választás egyik fő témájának, és arra figyelmeztetett: tíz év van csak arra, hogy a "klímakatasztrófa útjába álljunk". Szerinte azonban ezt nehéz megtenni olyan tagállami kormányokkal, amelyek

"sorosista összeesküvésnek" tartják a klímaváltozás elleni fellépést.

"Nem szavazhatunk olyan pártokra, amelyek összeesküvés-elméletként aposztrofálják napjaink legsúlyosabb problémáját, a klímaváltozást, és amelyek az elmúlt öt évben is akadályozták Európa hatékony fellépését az ügyben" – hangoztatta.

Jávor Benedeket arról kérdezték, hogy egyes hírek szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott Avaaz nevű szervezet is részt vesz a tüntetés szervezésében, illetve, hogy külföldi sajtóhírek szerint a klímapolitikával akarják "elszipkázni" a fiatalok szavazatait a bevándorlás-ellenesektől. Jávor Benedek

siralmasnak nevezte, hogy itt tart a politika és az újságírás.

A tüntetés többi helyszínén készült videókat itt nézheted meg!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!