A legfontosabb információk, ha a CoVid alatt vársz babát

Összegyűjtöttük, milyen vizsgálatokkal biztosítható a nyugodt babavárás.

Izgalmas és boldog életszakasz, amikor egy pár elhatározza, hogy gyermeket vállal. Amíg azonban megfogan az új élet, majd 9 hónap múlva világra jön, számos vizsgálat vár a gyermeket váró párra és a magzatra. Fontos tudni, hogy ezeken a vizsgálatokon a világjárványtól függetlenül kötelező / javasolt részt venni, hiszen ezek mind azt szolgálják, hogy a baba biztonságban fejlődjön, bizonyos magzati fejlődési rendellenességek előfordulása csökkenthető, kiküszöbölhető legyen, és esetleges probléma esetén a magzat és a kismama is gyors és megfelelő segítséget kapjanak.

Az eddig szerzett tapasztalatok szerint, a koronavírus nem jelent fokozott veszélyt sem a várandósra, sem a magzatára. A vírussal megfertőzött kismamák körében nem tapasztaltak jelentős növekedést a koraszülések arányában, és bár a fertőzött anya megfertőzheti gyermekét, a koronavírus az újszülött fejlődésére nincs hatással és a nemzetközi ajánlások szerint gondozását, táplálását nem befolyásolja.

Az egészségügyi intézmények kiemelten figyelnek az előírt biztonsági intézkedések betartására, de azért sosem árt az óvatosság. A rendelőkbe csak maszkban és testhőmérséklet ellenőrzés után, kísérő nélkül lehet belépni. Érdemes időben bejelentkezni a vizsgálatokra, és ha csak információra van szükségünk, egyszerűbb a személyes találkozó helyett telefonon tartani a kapcsolatot a gondozó orvossal. 

Nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést, cytológiai vizsgálatot is érdemes csináltatni, ahol a különböző szexuális úton terjedő fertőző betegségeket is szűrik.  Ezek felismerése és kiküszöbölése nagyon fontos, mivel a meddőség egyik gyakori oka lehet valamilyen fertőzés fennállása, valamint a terhesség alatt a magzati fertőződés is gyakran előfordul. Férfiaknak andrológiai szakrendelésre és laborvizsgálatra is érdemes bejelentkezni, az első a nemzőképességről, a második az általános egészségi állapotról ad információt.

Fontos, hogy a várandósságra készülők már kerüljék dohányfüstöt, és még fokozottabban figyeljenek erre a várandósság időtartama alatt a magzat egészséges fejlődése érdekében. A magzatvédő vitaminok fogamzás előtti, illetve a várandósság első szakaszára kifejlesztett fajtáinak szedését is ilyenkor kell megkezdeni, bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.  

Forrás: pexels.com

A szülők genetikai szűrése

A genetikai tanácsadás kötelező eleme a várandósgondozásnak, ha a leendő édesanya elmúlt 37 éves. Érdemes azonban ezt a konzultációt is a felkészülés időszakában megtartani, hogy a javasolt magzati vizsgálatokat majd tervezetten, az optimális időben lehessen elvégezni. A genetikai tanácsadást javasoljuk 37 éves kor előtt is, hiszen az itt kapott információk már fiatalabb korban is felkészítenek egy tudatosabb babavállalásra.

Mára az ország számos pontján működő magzati genetikai központokban elérhető olyan korszerű vizsgálat, amellyel az adott pár leendő magzatára vonatkozó genetikai kockázatok tárhatók fel.  A hordozóság szűrés segítségével egy egyszerű vérvétellel több mint 400 fajta rejtett örökletes genetikai rendellenesség kockázatát mérik fel még a fogantatás előtt. Ezt a vizsgálatot elég minden párnak csak egyszer elvégeztetni, hiszen genetikai állományunk nem változik életünk során. 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!