A legjobb praktikák a bőr fiatalon tartására

A legtöbb ember még csak gondolatban sem szeretne idősnek tűnni, így az első ráncok megjelenése kétségbeesést válthat ki belőlük. Semmi okunk azonban pánikba esni, hiszen megannyi praktika és készítmény létezik, ami valóban hatásos és a bőröd is hálás lesz értük.

1.      Mosd az arcod rendszeresen!

Arcunk tisztítása rendkívül fontos, hiszen így tud bőrünk megfelelően lélegezni és regenerálódni. A sminket minden esetben el kell távolítani arcunkról lefekvés előtt.  Azonban sokan nem figyelnek arra, hogy mivel is tisztítják az arcukat, és bőrirritációt vagy egyéb kellemetlen hatásokat észlelhetnek. A smink lemosásához érdemes erre a célra kifejlesztett olajos sminklemosó folyadékot vagy krémet használni, ami gyengéden oldja le az arcunkról a legmakacsabb szemfestéket is. Az arctisztításhoz pedig érdemes bőrkímélő, természetes anyagokkal készített, illatanyag mentes arclemosó szappant használni, amivel napi kétszer, reggel és este is megtisztítjuk az arcunkat.

2.      Minden nap hidratálj

A bőr öregedése a genetika mellett a hidratáción múlik, amit mind folyadék bevitel formájában, mind külső krémek használatával szinten lehet tartani. Minél szárazabb a bőr annál ráncosabb. Érdemes életkorunknak megfelelő krémet választani a hidratáláshoz, hiszen egy érettebb bőrnek jóval nehezebb, olajosabb krémekre van szüksége mint egy fiatalabb bőrnek, amin a nehéz krémtől pattanások és irritációk jelentkezhetnek. A szem alatti rész különösen nagy figyelmet igényel, mivel ez bőrünk legpuhább területe, így érdemes jó minőségű, illatanyag mentes szemkörnyék ápoló krémet használni minden reggel és lefekvéshez is. Éjszakára érdemes egy vastagabb réteget a szem alatt hagyni, hogy az fokozatosan beszívódhasson. Nem szabad megfeledkezni az antioxidánsokban gazdag éjszakai krém használatáról sem, amit szintén a korunknak megfelelően kell kiválasztani a hatékonysághoz. A különböző vitamintartalmú arcolajak is nagyon hatékonyak, és nagyszerűen alkalmazhatók a nappali és az éjszakai hidratáló krémekkel összekeverve is.

3.      Bőrradír

Az elhalt bőr eltávolítása nagyon fontos, hiszen a bőr sokkal életteltelibbnek, üdébbnek tűnik tőle, és a készítmények hatóanyagait is könnyebben felszívja. Kortól függően érdemes a test- és arcradírt kiválasztani, mivel egy fiatalabb bőrnek elegendő egy egészen enyhe átradírozás is heti kétszer vagy háromszor, míg egy érettebb bőrnek a durvább készítmények jobbak lehetnek. Érdemes itt is a nyugtató, nem túlparfümözött készítményeket keresni, és a drogériákban kapható hámlasztó kesztyűk is nagyon hatásosak lehetnek. A glikolsav tartalmú készítmények is remekül felfrissítik a bőrt, bár ezeket érdemes fokozatosan elkezdeni mert könnyen irritációt okozhatnak amíg a bőr nem szokik hozzá.

4.      Napozás és leégés kerülése

Rengeteg helyen olvashatjuk, hogy a napfény teszi a legrosszabbat a bőrnek, így ezt érdemes elkerülni. Sokunknak azonban nincs is kellemesebb időtöltés egy forró nyári napon, mint a hasunkat süttetni kedvenc magazinunk olvasgatása közben. Ebben az esetben érdemes minél magasabb faktorú naptejjel védeni a bőrünket, óránként egyszer legalább új réteget felvinni és ódzkodni a leégéstől, hogy ne roncsolódjon még inkább a bőrünk.

5.      Bőrbarát diéta

Egy jó étrend csodákat művelhet a bőrünkkel. A C vitaminban gazdag diéták kevés zsír bevitellel a leginkább kedvezők, azonban érdemes megtartani az egyensúlyt az ételek között, hogy mindenhez megfelelően hozzájusson a szervezetünk.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!