Rengeteg kampány szól a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról. A dohányosok esetében ez még fontosabb, mert a krónikus obstruktív légúti betegség kockázata a vitaminbevitel korlátozásával jelentősen növekszik.
Egy friss svéd kutatás szerint minden egyes gyümölcs- illetve zöldségadag elhanyagolása mintegy 8 százalékkal is növelheti a krónikus obstruktív légúti betegség kialakulásának kockázatát dohányosok esetében. A friss, természetes, antioxidánsokban gazdag vitaminforrás ugyanakkor komoly védelmet jelent a tüdő számára. Mint kiderült, hogy az összefüggés csak az alma, a hüvelyesek és a paprika esetén mutatható ki, a bogyók, a paradicsom és a hagyma ilyen szempontból nem hoz változást. „Minden dohányosnak, illetve valamikori dohányosnak annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania, amennyit csak tud. Ez csökkenti a krónikus tüdőbetegség kialakulásának kockázatát, továbbá csökken a szív- és érrendszeri problémák, a különféle ráktípusok esélye is, valamint nagyobb valószínűséggel őrzi meg a páciens az egészséges testsúlyt” – mondja a kutatást vezető Dr. Joanna Kaluza, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. A krónikus tüdőbetegségek több mint 3 millió embert érintenek csak Nagy-Britanniában, aminek következtében a légzés nehézkessé válik, az életminőség jelentősen romlik, és a várható élettartam is csökken. Nyitókép: https://pixabay.com/users/congerdesign-509903/