A nőket tárgyként használó playboyok hajlamosabbak a depresszióra

A hagyományos nemi szerepek és a szexista sztereotípiák táplálása árt az egészségnek. Azok a playboyok, akiket a nőket tárgyként használják, rosszabb mentális egészségről számolhatnak be, mint az egyenlő bánásmódra törekvők.

A kutatás során 20 ezer férfit vizsgáltak a szakemberek. Az érdekelte őket, hogy mennyire felelnek meg a férfiasságról alkotott 11 tipikus vezérelvnek. Mindebből kiderült, hogy azok a férfiak, akik igazi playboy-attitűddel rendelkeznek – tehát a nő számukra háztartási robot és/vagy vonzó szextárgy – lényegesen boldogtalanabbak, hajlamosabbak a depresszióra, mint kevésbé szexista társaik.

Az American Psychological Association által is tárgyalt kutatás 78 kutatási mintát vizsgált meg közelebbről. „Minket is meglepett, hogy milyen erős az összefüggés a szexizmus és a gyenge mentális egészség között. Erre nem számítottunk” – mondja Dr. Joel Wong, az Indiana University Bloomington munkatársa.

„Mindez azt mutatja, hogy a szexizmus nem csupán társadalmi igazságtalanság, de az egészségnek is árt. Akik a hagyományos, macsó férfiszerepet keresik, mind boldogtalanabbak, mint azok, akik asszertív férfi-női kommunikációra törekszenek” – teszi hozzá a szakember.

Érdekesség azonban, hogy, a felmérésben főként afro-amerikai és ázsiai amerikai férfiak vettek részt.  

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/photos/f%C3%A9rfi-ell%C3%A1t%C3%A1s-rajz-izmok-er%C5%91s-2037255/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!