A passzív dohányzás sokkal veszélyesebb, mint hittük eddig

A passzív dohányzás már csak azért is rendkívül veszélyes, mert a füstöt így belélegzők sokszor tudatában sincsenek annak, hogy mi történik velük – márpedig a tüdőrák és a szívbetegségek kockázata így is nő.

„Kutatásunk egyik legfontosabb és legmegrázóbb eredménye az, hogy a passzív dohányosok gyakran nem is tudják, hogy épp dohányoznak” – mondja a kutatást vezető Dr. Raja Flores, a New York-i Icahn School of Medicine munkatársa.

 A szakemberek azt vizsgálták, hogy a cotinin, a nikotin egy mellékterméke, milyen arányban van jelen 20 ezer nemdohányzó ember vérében. Ez ugyanis jól mutatja azt, hogy az alanyok mennyire vannak passzív dohányzásnak kitéve.

Kiderült, hogy azok, akiknek vérében a cotinin jelentős arányban megtalálható, akár 7,5 évvel korábban is halhatnak, mint azok, akiknél ez a probléma nem jelentkezik. Ennek oka az, hogy esetükben kiemelkedően magas a tüdőrák és egyéb dohányzáshoz köthető betegségek kockázata.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy lényegesen szigorúbb dohányzást korlátozó intézkedésekre van szükség, hogy a nemdohányzó populációt megvédhessék a kormányok a passzív dohányzás egyértelmű egészségügyi kockázataitól.

Kiderült az is, hogy főként a gyerekek, a fekete bőrűek és a mélyszegénységben élők számítanak kiemelten veszélyeztetettnek e téren.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/Free-Photos-242387/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!