A pesszimizmus tényleg rosszat tesz a szívnek

Nem mindegy, hogy a pohár nézőpontunk szerint félig tele, vagy épp félig üres. Az utóbbi opció mellett ugyanis nagyobb az esélyünk arra, hogy szívinfarktus miatt kerülünk idő előtt a sírba – állítják finn tudósok.

A Paijat-Hame Központi Kórház pszichiátriai osztályának munkatársai tizenegy éven át vizsgálták 3 ezer férfi és nő adatait. Kiderült, hogy azok, akik a leginkább pesszimisták, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusba, mint legkevésbé pesszimista társaik. És bár a pesszimizmus az, ami a leginkább megviseli a szívet a jelek szerint, az optimizmusnak nincs hasonló, mérhető hatása.

„A pesszimizmus jelentős kockázati faktornak tűnik, ha szívbetegségekről van szó, a férfiak és a nők körében egyaránt. Még azután is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek klasszikus rizikófaktorait is számításba vesszük, mint amilyen például a túlsúly vagy dohányzás” – mondja a kutatást vezető Dr. Mikko Pankalainen.

A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy még mindig nagyon keveset tudunk az optimizmus és a testi egészség összefüggéseiről. A tudósok megállapították, hogy a páciens pesszimizmusra való hajlama könnyedén mérhető, és ez hozzáadható a rizikófaktorokhoz, amelyek valószínűbbé teszik a szívbetegségeket.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Hospital munkatársa szerint a pillanatnyi pesszimizmus persze nem halálos ítélet: bármikor újraprogramozhatjuk agyunkat, hogy optimistábban, de legalábbis realisztikusan gondolkodjunk.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!