A poligámia jót tesz a nők egészségének?

Egy friss tanulmány szerint a poligám házasságokban nagyobb az anyagi bőség, és a gyerekek is egészségesebbek.

A kutatás Tanzániában élő poligám és monogám házasságokat vizsgált, és kiderült, hogy az előbbiek jobban el vannak eresztve anyagilag: több jószáguk és földjük van, és a gyerekek is jobb egészségi állapotnak örvendenek. Úgy tűnik tehát, hogy a többnejűség az egész háztartásnak, a család minden tagja számára kedvező.

A legtöbb országban a többnejűség tilos, és összességében véve elmondhatjuk: egyes férfiak erről álmodoznak, míg mások számára a két vagy több feleség gondolata maga a rémálom. A kutatásból kiderült, hogy a többnejűség leginkább a szegény területekre jellemző, ahol kevés az élelmiszer, sok a munka, és szűkösek a lehetőségek.

“Ha választhatunk, hogy egy olyan férfihoz megyünk, akinek 180 tehene és rengeteg földje van, de sok felesége, vagy pedig egy szegény férfit választunk, aki számára az egyetlenek vagyunk, talán az előbbi opció mellett döntünk” - mondja a kutatást vezető antropológus, Monique Borgerhoff Mulder.

Mivel ebben a kultúrában a nő nem kereshet önállóan pénzt, kénytelen hasonló stratégiát követni, lévén a férfi számára van kiszolgáltatva. Érthető, hogy a jobb anyagi körülmények jobb egészségi állapotot eredményeznek, így a többnejűség valóban kedvezőbb feltételeket jelent.

A szakemberek 56 poligám és monogám háztartás életkörülményeit hasonlították össze az ország északi szegletében, ahol sok férfi él több asszonnyal oldalán.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/jillwellington-334088/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!