Ki gondolná, hogy a fehérkenyér, a rizs és a péksütemények 49 százalékkal növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát? A magas glikémiás indexszel rendelkező ételek közvetlen veszélyt jelentenek a tüdőre, ezért a szakemberek szerint ezeket érdemes kiiktatni az étrendünkből.
Jelenleg a tüdőrák, a leggyakoribb rákos betegség halálos áldozatai között 12 százalékban találhatók meg a nemdohányzók: ők azok, akik leginkább veszélyeztetettnek számítanak, ha túl sok szénhidrátot fogyasztanak. A glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve. A magas GI alapú étrend magasabb vérglükóz- és inzulinszintet kíván, ami bizonyos hormonok emelkedéséhez vezet a vérben. Ilyen például az ún. inzulinszerű növekedési faktor, az IFG is. Ha az IFG szinte a szervezetben magas, nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. “Egészen meglepő eredményre jutottunk, miszerint magas GI 49 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát. Úgy látszik, a nemdohányzók esetében a leggyakoribb probléma a túl sok szénhidrát fogyasztás, az új cigaretta tehát a fehér kenyér. Érdemes visszafogni a fogyasztását, illetve szükség esetén iktatni az étrendből” – tanácsolja Dr Stephanie Melkonian, a University of Texas munkatársa. Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/joenomias-2512814/