A szorongó ember nem alszik, és ez tovább mélyíti a problémát

Aki szorong, az nem alszik... és akinek alvászavara van, az még jobban szorong. Ördögi kör.

Az alváshiány az élet minden területére hatással van: nehezebb a koncentráció, a munkafolyamatok bevégzése, hétköznapi stressz kezelése. A szorongással és depresszióval küzdők körében az alvászavarok igen gyakorinak számítanak.

A kutatást vezető Heide Klumpp és kollégái MRI segítségével mérték az agyi aktivitást a különböző agyterületeken, miközben különféle érzelmeket kiváltó feladatokat kapta az alanyok. Voltak, akik megrázó erőszakos jeleneteket néztek háborúról és balesetekről, és a feladat az volt, hogy ne is próbálják kontrollálni, esetleg transzformálni ezzel kapcsolatos negatív érzéseiket.

A szakemberek megállapították, hogy egy bizonyos agyterület, a háti
elülső cinguláris kéreg komoly erőkifejtést kell, hogy tegyen annak érdekében, hogy az alváshiánnyal küzdő depresszióval és szorongással élő emberek érzelmi reakciói pozitívabbak legyenek.

„Amikor egy sérült, vérző, riadt nőt látunk, elképzelhetjük, hogy esetleg egy színdarab szereplője, sajátos, riasztó sminkben, így a tudatunk számára kevésbé fenyegető. De mivel ez rengeteg mentális energiát emészt fel, a fáradt, szorongó emberek sosem próbálkoznak meg ezzel, ezért tulajdonképpen még sötétebben látják a világot” – mondja Klumpp. 

Mi volna tehát az első lépés a gyógyulás felé? Az, hogy a szorongó ember alvászavarát is kezeljék mielőbb.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/free-photos-242387/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!