A teafogyasztás epigenetikus változásokat hoz a nőknél

Az epigenetikus változások olyan kémiai módosítások, amelyek egyes géneket ki és bekapcsolnak. Egy friss kutatás szerint a rendszeres teafogyasztás olyan epigenetikus változásokat hozhat a nőknél, amely a rákkal és az ösztrogén-anyagcserével is interakcióba lép.

Nem túl meglepő, hogy a környezeti hatások és az életmód egyaránt hatással vannak a epigenetikai változásokra: a dohányzás, a szeszfogyasztás tekintetében ez mind igaz, de a teafogyasztással kapcsolatban eddig nem született hasonló eredmény. Az korábban már kiderült, hogy a tea- és kávéfogyasztás fontos szerepet játszik abban, hogy a daganat milyen gyorsan növekszik: általában lassul a folyamat, ahogyan a gyulladás mértéke is csökken.

 Az Uppsala University friss kutatása szerint a változás csak a nőkre jellemző, ahogyan a legtöbb epigenetikus változás a rákkal és az ösztrogénnel hozható összefüggésbe. „Más és más biológiai válasz létezik a teára a nők és a férfiak esetében a kutatások szerint, ugyanakkor az is igaz, hogy a nők átlagban több teát fogyasztanak, mint a férfiak” – fogalmaz a kutatást vezető Weronica Ek.

 Érdekesség, hogy a kávéfogyasztók esetében a szakemberek nem ismertek fel hasonló epigenetikus változásokat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!