A tudomány válaszol, mi a titka a tartós szerelemnek

Az UCI és a Pennsylvania State University munkatársai 540 ezer dollárt szántak arra, hogy feltérképezzék, mi teszi boldoggá az embereket hosszútávon, és mi a titka a tartós, kölcsönös szerelemnek.

“A mi interpretációnk szerint a szerelem egyfajta kommunikáció: egy küldővel, egy médiummal és egy fogadóval. Azt vizsgáljuk, hogy a fogadó fél hogyan képes kiszűrni, megérteni és elfogadni azt, hogy szeretve van. Ennek az eszköze a rövid, gyorsan kitölthető egy-két perces kérdőívek, amelyek okostelefon és tablet segítségével elérhetőek” - mondja Joachim Vandekerckhove professzor, az UCI munkatársa .

A kérdőívek célja az volt, hogy rögzítsék, hogyan értékelik a különféle megnyilvánulásokat a nap során az alanyok. A cél az, hogy a válaszokból precíz matematikai modell álljon elő arról, hogy mi ébreszti fel és táplálja a szerelem érzését. A korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a legnagyobb különbséget az okozza, hogy sokan nem képesek dekódolni a feléjük érkező szeretetet. Az eredmény ilyenkor az, hogy rosszabbul érzi magát a bőrében az alany, és úgy véli, őt nem lehet szeretni.

A szakemberek szerint ezek a rossz berögződések idővel megváltoztathatóak, megfelelő stratégiákkal, amelyek a terápiás kezelések során pozitív változásokat hoznak.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/ben_kerckx-69781/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!