A túlsúly megnehezíti a csonttörések utáni lábadozást is

Ha túlsúlyos a páciens, nagyobb az esélye a csonttörésekkel és ízületi problémákkal járó esetek komplikácóinak – derül ki a texasi Baylor Scott & White Health in Temple friss kutatásából.

“Egyértelmű az összefüggés a túlsúly és a szövődményekkel járó csonttörések, valamint az ortopédai műtétek magas aránya között” – állítja a kutatást vezető Dr. Heather Licht ortopéd sebész. Ezzel együtt a kutatás nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy maga a túlsúly volna az, amely ezeket a problémákat okozza.

A kutatás során a szakemberek több mint 300 páciens adatait vizsgálták, akiket több ortopédiai sérüléssel kezeltek 2006 és 2011 között az Egyesült Államokban. A kutatók megfigyelték, hogy a túlsúlyos páciensek 72 százalékának volt műtéti beavatkozásra szüksége, míg ez az arány az átlagos testsúlyúaknál csupán 55 százalékos volt.

Minél inkább túlsúlyos volt a páciens, annál valószínűbb volt, hogy műtétre szorul. A legkevésbé túlsúlyosok 72, a leginkább túlsúlyosok 93 százalékát műteni kellett. Kiderült az is, hogy minél többet mutatott a mérleg a páciens alatt, annál nagyobb volt az esélye a műtéti szövődményének, és annál hosszabb ideig tartott a felépülés is. 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!