Agyevő amőba fertőzött meg egy embert

A floridai egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki egy nyugati parti megye területére, miután agyevő amőba fertőzött meg egy embert.

A floridai egészségügyi hatóságok nem közölték a megbetegedett személy nemét, sem más,  részletesebb információkat az esetről. Az eset a Mexikói-öböl partján fekvő

Tampa környékén történt, Hillsborough megyében.

Mindenkit figyelmeztetnek, hogy kerülje az édes vízű strandokat, a csapvizet csak felforralva használja, és kerülje, hogy bármilyen víz az orrába jusson. Az egysejtű amőbák meleg vízben tenyésznek, tavakban, folyókban, csatornákban és az orron keresztül jutnak be az emberi szervezetbe, ahol tönkreteszik az agysejteket. Emberről emberre nem terjednek. Az agyevő amőba (Naegleria fowleri) által megfertőzött emberek magas lázzal, fulladással, fejfájással, nyaki merevséggel és hányással, majd hallucinációval küszködnek, és a fertőzéstől számított egy héten belül elhunynak. Az agyba bejutó amőba ellen nincs gyógymód, bár az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) adatbázisa

három gyógyult esetről tud:

az egyiket 1982-ben Kaliforniában, a másikat 2005-ben Mexikóban, a harmadikat pedig 2013-ban Arkansas államban regisztrálták.

A floridai egészségügyi hatóság kéri, hogy akik ilyen tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz. (De minek.) "A betegség ritka, de hatékony megelőzéssel biztonságos lehet a nyári idény" - olvasható a hatósági közleményben.

A húsevő baktériumok és amőbák

általában az Egyesült Államok déli tagállamaiban fertőznek, bár 2019-ben több fertőzés történt a keleti parti Maryland államban is. Az agyevő amőba fertőzésétől 2009 és 2018 között összesen 34 ember halt meg. Harmincan közülük szabadidős vízi sport során fertőződtek meg, hárman akkor, amikor csapvízzel kimosták az orrukat, egy személy pedig a kertjében felállított, és fertőzött csapvízzel működtetett vízi csúszdán lett beteg.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!