Aki étkezési zavarral küzd, annak jó eséllyel a szexszel is meggyűlik a baja

Azok a nők, akik különböző étkezési zavarokkal küzdenek, hajlamosak érzelmileg zárni szex közben, vagy teljesen függetleníteni az aktust partnerüktől, mintha jelen sem lennének.

Csak az Egyesült Királyságban több mint 725 ezer ember érintett a különféle étkezési zavarokban. A Firenzei Egyetem munkatársai ezért hatvan 25 és 35 év közötti nőt vizsgálta. Felmérték, milyen a testképük, és milyen mértékű náluk a disszociáció szex közben. Laboratóriumi körülmények között a szexuális inger hatására felszabaduló kortizolszintet is tesztelték.

„Köztudomású, hogy a kiegyensúlyozott szexuális élet egyik alapja az önbizalom, így aztán azok, akiknek nincs pozitív énképük, komoly szorongást élhetnek át aktus közben. A disszociáció elsősorban arról szól, hogy érzelmileg zárunk és eltávolodunk a partnertől, ahelyett, hogy átadnánk magunkat az élménynek, és élveznénk azt” – olvashatjuk a Journal of Sexual Medicine-ben.

Kiderült az is, hogy a túlzott soványság és kövérség egyaránt a depresszió kedvező táptalaja lehet, noha az utóbbi inkább a nőkre jellemző probléma. A túlevésre hajlamos nők szervezetében szex közben több kortizol – stresszhormon – termelődik.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!