Aki korán kipróbálja az alkoholt, nagyobb eséllyel lesz dohányos

Azok a kamaszok, akik dohányoznak – ideértve azokat is, akik csak alkalmasint gyújtanak rá -, előszeretettel próbálnak ki egyéb szereket is – derül ki a Kaliforniai Egyetem friss kutatásából.

A kutatás során a szakemberek 176 dohányzó tinédzsert vizsgáltak, akiknek 96 százaléka arról számolt be, hogy a cigarettán kívül még legalább két szerrel élnek rendszeresen. Mint kiderült, a legtöbb esetben a kamaszok a cigaretta mellett az alkoholt és egyéb dohánytermékeket kedvelik. Aggasztó tendencia azonban, hogy 16 százalék a keménydrogokat sem veti meg: a kokain, egyes hallucinogének és az Ecstasy is képbe került. Sokan vényre kapható gyógyszereket használnak önkényesen, rekreációs célból.

 „Sokkal gyakoribb, hogy egy tini egyszerre több szert használ, mint hinnénk, holott a többségnek általában eszébe se jut, hogy a dohányzó kamaszok esetleg nagyobb eséllyel kokainoznak” – mondja a kutatást vezető Karma McKelvey.

 Kiderült az is, hogy a keménydrogokat használó kamaszok két-három évvel a felmérés után nagyobb eséllyel küzdenek depressziós tünetekkel. Még nagyobb gond, hogy a leszokás ilyen esetekben lényegesen nehezebb: a tinédzserkorban már meglévő káros szenvedélyek általában felnőttkorban is megmaradnak.

 Nyitókép: https://pixabay.com/users/papafox-7788876/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!