2020.02.10. Ester
Jótékony hatással lehet szervezetünkre a vegán életmód: a Genti Egyetem munkatársai szerint csökken több ráktípus kockázata.
Érdemes a tejtermékekről szójára váltani, mivel a
gyomorrák kialakulásának kockázata így akár 42 százalékkal is csökkenhet. Hasonló a helyzet a férfiak körében sok áldozatot szedő prosztatarákkal: a betegség kockázata tejtermékmentes étrend esetén 30 százalékkal alacsonyabb. A mellrák kockázata a menopauzán átesett nők esetében szintén lényegesen alacsonyabb. A kutatók úgy vélik, hogy
évente akár 7 milliárd font is megtakarítható az egészségügyben,
ha több szóját fogyasztunk tejtermékek helyett. Az egyelőre nem világos, hogy a nők miért profitálnak többet a szójában gazdag étrendből, mint a férfiak.
„A
vegán étrend nem csak egészségesebb, de fenntarthatóbb is, vagyis a növényi étkezés a gazdaságra rótt terheket és az ökológiai lábnyomot is csökkenti, így érdemes megpróbálkozni vele” – mondja a kutatást vezető Dr. Lieven Annemans, a Genti Egyetem munkatársa.
Nyitókép: https://pixabay.com/users/silviarita-3142410/