Alapvető lakástartozék, amelyről sosem beszélünk

Új év, új szokások. Ha egészségesebb életmódra váltottunk, talán jobban csúsznak majd az ételek, ha szépséges tányérokból fogyasztjuk. Persze csak emiatt ne vásároljunk másik szettet, de ha a meglévő étkészlet egyébként is megérett a cserére, érdemes a januári akciókat figyelemmel kísérni, és beszerezni pár klassz darabot.

Milyen anyagból legyen?

Az étkészlet anyaga természetesen egyéni ízlés kérdése, ám jó, ha praktikus szempontokra is ügyelünk: milyen gyakran fogjuk használni, kézzel vagy géppel mosogatjuk el, hogyan tároljuk. 

Kőkerámia

Igazából nem kő, hanem magas hőmérsékleten kiégetett agyag. Az ilyen edények általában vastagabbak a más anyagokból gyártottakhoz képest, illetve nagyon mutatósak, szinte olyanok, mintha kézzel készültek volna. Ellenben sajnos nem a legtartósabbak, könnyen kicsorbulhatnak. 

Porcelán

Az egyik drágább opció a klasszikus porcelán, cserébe tartós és prémium hatású. 

Arcopal 

Égetett üveg tányérok, amelyek egyszerre könnyűek és strapabíróak. Nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe vagy a mikrosütőbe is őket. 

Forma és stílus

A klasszikus tányérok kerekek, de nem kell itt leragadnunk, manapság forma tekintetében is nagy a választék. A kerek tányérok mellett szólnak, hogy szinte minden méretben és színben találunk belőlük, így könnyen kiválaszthatjuk a számunkra ideálisat. Szépen kombinálhatók ovális vagy négyszögletes formákkal. Desszertes tányérokból vagy reggeliző szettekből bátran választhatunk különlegesebb háromszögletű vagy sokszögletű tányérokat, tálkákat. 

Szín

Az étkészlet színe jó, ha passzol a lakás és azon belül konyha vagy az étkező bútoraihoz, alapvető dekorációjához. Ha azt szeretnénk, hogy az étel minél látványosabb legyen bennük, akkor maradjunk a fehérnél vagy a krémszínnél, illetve a pasztellszíneknél. 

Hány terítéknyit vásároljunk?

A legtöbb szett 6 vagy 8 terítékes, de érdemes végiggondolni, hogy szükségünk van-e ennyire. Vagy épp fordítva, ha gyakran hívunk vendégeket, célszerű beszerezni nagyobb mennyiséget.

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!