Új év, új szokások. Ha egészségesebb életmódra váltottunk, talán jobban csúsznak majd az ételek, ha szépséges tányérokból fogyasztjuk. Persze csak emiatt ne vásároljunk másik szettet, de ha a meglévő étkészlet egyébként is megérett a cserére, érdemes a januári akciókat figyelemmel kísérni, és beszerezni pár klassz darabot.
Milyen anyagból legyen? Az étkészlet anyaga természetesen egyéni ízlés kérdése, ám jó, ha praktikus szempontokra is ügyelünk: milyen gyakran fogjuk használni, kézzel vagy géppel mosogatjuk el, hogyan tároljuk. Kőkerámia Igazából nem kő, hanem magas hőmérsékleten kiégetett agyag. Az ilyen edények általában vastagabbak a más anyagokból gyártottakhoz képest, illetve nagyon mutatósak, szinte olyanok, mintha kézzel készültek volna. Ellenben sajnos nem a legtartósabbak, könnyen kicsorbulhatnak. Porcelán Az egyik drágább opció a klasszikus porcelán, cserébe tartós és prémium hatású. Arcopal Égetett üveg tányérok, amelyek egyszerre könnyűek és strapabíróak. Nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe vagy a mikrosütőbe is őket. Forma és stílus A klasszikus tányérok kerekek, de nem kell itt leragadnunk, manapság forma tekintetében is nagy a választék. A kerek tányérok mellett szólnak, hogy szinte minden méretben és színben találunk belőlük, így könnyen kiválaszthatjuk a számunkra ideálisat. Szépen kombinálhatók ovális vagy négyszögletes formákkal. Desszertes tányérokból vagy reggeliző szettekből bátran választhatunk különlegesebb háromszögletű vagy sokszögletű tányérokat, tálkákat. Szín Az étkészlet színe jó, ha passzol a lakás és azon belül konyha vagy az étkező bútoraihoz, alapvető dekorációjához. Ha azt szeretnénk, hogy az étel minél látványosabb legyen bennük, akkor maradjunk a fehérnél vagy a krémszínnél, illetve a pasztellszíneknél. Hány terítéknyit vásároljunk? A legtöbb szett 6 vagy 8 terítékes, de érdemes végiggondolni, hogy szükségünk van-e ennyire. Vagy épp fordítva, ha gyakran hívunk vendégeket, célszerű beszerezni nagyobb mennyiséget.