Alapvető tudnivalók a falmászásról

Nem a legegyszerűbb, de egyre népszerűbb sport a falmászás, ráadásul ma már a hegyekbe sem kell kimennünk hozzá.

Kezdetben a falmászás kedvelői sziklás terepeket kerestek, ahol megfelelő volt a környezet hobbijuk gyakorlásához. Ma viszont már épített környezetben - boulderben -  is van lehetőség a falmászásra. A beltéri mászófalakat lényegében a természetben megtalálható sziklák, terepek mintájára alkották, és mára szinte kedveltebbek lettek, mint a kültéri sziklamászás. A kilencvenes években nyertek teret egyre jobban a falmászó klubok. A mászófalakat préselt, erősített pozdorja faanyagból készítik, vas vázrendszerre, a kiálló kapaszkodók, azaz fogások pedig olyan réteggel vannak kezelve, melyek felülete dörzspapírra hasonlít, ezáltal jobban tapad.

Bárki mászhat?

Szinte mindenkinek ajánlható a falmászás. Különleges tudás, jelentős fizikai erőnlét sem kell hozzá, noha sokan ezt gondolják. Már a gyerekek is könnyedén megmásznak egy kerítést, egy fát, anélkül, hogy tanulták volna ezt a mozgást. Megvan bennünk a képesség a mászásra, csak felnőttként valahogy elfelejtődik. Ajánlható idősebbeknek is, minden korosztály élvezni fogja, és talál benne kihívást, sikerélményt. Olykor egész családok mennek mászni, persze nem mindenki ugyanazt a nehézségi fokozatot.

A falmászás nemcsak ügyességet igényel, az ember minden izmát átmozgatja. Először a lábat használjuk, utána a kezet. A lába mindenkinek erősebb. A rendszeres mászó meg is erősödik, hiszen fokozottan igénybe veszi a lábát és felsőtestét is a sport. Mászás közben az ember jól érzi magát, és kellemesen elfárad. 

A nehezebb pályákat több alkalom és gyakorlás után lehet kiismerni. De a mászófalat az ember maga építi, kitalálhatja az utakat. Ha egyiket megunja, másikat építhet magának, úgy, hogy a csavarok segítségével átrakosgatja a fogásokat. Hogy egy teljesen kezdő mikor juthat el fal tetejére, az a pálya nehézségétől is függ, de általában második alkalommal sikerül.

Biztos ez?

Akárcsak a természetben mászáshoz, a benti falakhoz is használnak a sport kedvelői biztosító kötelet. Enélkül ugyanis valóban nagyot lehet esni felülről. Fontos, hogy aki nekikezd a falmászásnak, először mindig szakképzett segítség mellett gyakoroljon. Sok apró dolog van, amihez a biztosító embernek értenie kell, hogy ne történjen baj. Legyen minden a helyén, a csomók, a kötelek, a beülők, ha rendben van minden, ritka a sérülés. Ha valaki megcsúszik, és esik, a biztosítási rendszer ötven centi után megtartja. Egy igen biztonságos sportról van tehát szó.

Kültéren kicsit másként működik: van egy úgynevezett előlmászó, akinek fel kell vinnie a kötelet, hogy működjön a biztosítási rendszer. Ő a legtapasztaltabb, és vannak különböző eszközök is, amelyek segítségével fölviszi a kötelet. Majd leereszkedik, és indulhatnak a többiek is, már biztonságosan.

Gyakorolni lehet a szabadban is. Kiépített mászóutakon, és léteznek mászóiskolák is. Érdemes olyanokkal odamenni, akik profik, és a biztosítás is a kisujjukban van. A Csobánka melletti Oszoly hazánkban híres mászóiskola, de a Budapest melletti Hármashatár-hegynél is remek sziklafalak találhatók.

Drága-e a sport?

Az elkötelezett falmászóknak érdemes egyesülethez tartozni, a kötelet például az biztosítja számukra. A tagdíj nem sok ahhoz képest, amennyibe kerülnek a mászáshoz szükséges eszközök. Megfelelő mászócipőt kell beszerezni, saját beülőt az vásároljon, aki tényleg rendszeresen mászik, mert általában azt is ad az egyesület. Az elszántak később saját karabinert, azaz forgókapcsot is vehetnek. A legjobb eredményeket a mászásban pedig akkor lehet elérni, ha az ember rendszeresen gyakorolja, akár versenyeken is.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!