Alkalmas-e fogyásra a vegán étrend?

Érdemes megnézni, hogy alkalmas-e tervezet súlyvesztésre a növényi alapokon nyugvó táplálkozás!

Legtöbben nem fogyási célból, hanem állatvédelmi és környezettudatossági ok miatt, vagy azért térnek át a vegán étrendre, mert szervezetük nem tolerálja jól az állati eredetű táplálékokat.

Általános előnyök 

Mindegy, miért kezdünk el vegánul táplálkozni, pozitív egészségügyi hozadéka lesz. Ha kiiktatjuk étkezésünkből az állati eredetű táplálékot, azzal minimalizáljuk a telített zsírok fogyasztását, ez pedig rendkívül előnyös szívünk egészsége szempontjából. A vegán étrend  gazdag rostanyagokban, hiszen a fő élelemforrások, azaz a gyümölcsök, zöldségek, magok, hüvelyesek és gabonafélék mind-mind rostdúsak. A rostanyagoktól jóllakottnak érezzük magunkat, csökkentik vércukorszintünket, valamint javítják az emésztésünket.

Számolhatunk tápanyaghiánnyal?

Vegán étrend esetén különösen figyelni kell arra, hogy szervezetünk minden kulcsfontosságú tápanyaghoz hozzájusson. Vas, B12-vitamin, cink, kalcium és omega-3 zsírsav – hogy csak párat említsünk: folyamatosan ügyelni kell szervezetünk ellátottságára, valamint a hiánybetegségek kialakulásának megelőzésére. Jó hír, hogy megfelelően megtervezett étrenddel nagy részük természetes módon, a bevitt táplálékokkal pótolható.

Fogyaszt?

A vegán étrend a fogyás elérésében is segíthet, ám ebben az esetben még jobban oda kell figyelnünk az előző pontban leírtakra. Ha az eleve alacsony kalóriabevitel miatt nem jutunk megfelelő tápanyagokhoz, a mérleg akár többet is mutathat, mint a diéta előtt. Ha valaki vegán, de fogyni szeretne (vagy épp ezért dönt az életmódváltás mellett), óvatosnak kell lennie: fontos, hogy elegendő fehérjéhez jusson, és emellett elkerülje a túl sok feldolgozott szénhidrátot. Ha nem szeretnénk teljesen áttérni a vegán étrendre, ám mégis fogyni szeretnénk, akkor szorítsuk vissza a feldolgozott ételek fogyasztását, és pótoljuk több zöldségfélével az így kihagyott fogásokat. Vagy egyszerűen váltsuk ki az állati eredetű fehérje egy részét növényi eredetűvel – mi is egészségesebbek leszünk, és a környezetünkért is sokat tehetünk. 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!