Almodóvar tarolt a vezető spanyol filmfesztiválon

Pedro Almodóvar spanyol rendező legújabb alkotása, a Fájdalom és dicsőség tarolt a legfontosabb spanyol filmes kitüntetés, a Goya-díj 34. gáláján vasárnap hajnalban Malagában.

A spanyol filmakadémia hét kategóriában találta legjobbnak a hetvenéves rendező önéletrajzi ihletésű filmjét, amely egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.
A legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás és legjobb zene mellett a Fájdalom és dicsőséget két színészi kategóriában is a elismerték: női mellékszereplőként Julieta Serrano,

férfi főszereplőként Antonio Banderas vehetett át díjat.

A színész először nyerte el a szülőhazája Oscar-díjaként emlegetett elismerést, noha már ötödszörre jelölték. Banderas a gálán elérzékenyülve beszélt arról, hogy pontosan három évvel ezelőtt majdnem belehalt egy szívrohamba. Most ezzel a díjjal kapott lehetőséget arra, hogy megünnepelje ezt a születésnapját.

"Nem csak, hogy élek, érzem is, hogy élek" - mondta.

Kitüntetését Almodóvarnak ajánlotta, aki színészi pályájája meghatározó rendezője, és akivel az elmúlt negyven évben nyolc filmet készítettek közösen. Pedro Almodóvar már negyedik alkalommal kapta meg a legjobb filmnek járó Goya-díjat. Köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a független szerzői filmek veszélyben, "a kihalás útján" vannak. Az ünnepségen jelenlévő Pedro Sánchez miniszterelnökhöz szólva az Oscar-díjas rendező mondta: ezek a művek védelemre szorulnak, de nem a kormányzat, hanem az állam részéről.

Nyitókép: Banderas és Almodóvár a díjkiosztón, forrás: Instagram

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!