Amikor egyik napról a másikra idegen akcentussal ébredsz

Időről időre felbukkannak emberek, akik egy, az anyanyelvüktől eltérő, idegen akcentussal beszélnek egyik napról a másikra.

A 60 Minutes olyan embereket mutat be, akik egyik napról a másikra úgy ébredtek, hogy nem ismerték fel saját beszédüket. Az ausztrál nőről ma is mindenki azt hiszi, hogy kelet-európai, míg egy angol sorstársát kínainak vélik. holott egyikük sem beszél semmilyen idegennyelven.

"Egyik reggel felébredtem, és... nem ismertem fel, amit mondok. Volt a fejemben egy kép arról, ahogyan beszélek, és volt a valóság, ahogyan minden hangzott. És a kettő között óriási szakadék"- mondja az egyik érintett nő.

Az idegen akcentus szindróma egy ritka betegség, melynek jellemző tünete, hogy a páciens anyanyelvén, de idegen kiejtéssel kezd el beszélni. A műsorban megszólaló szakember aztán tisztázza a helyzetet: valójában az afázia egy speciális formájáról van szó, amikor is a beszédközpont sérül.

A kiváltó ok általában az agyat érő trauma baleset során, de lehet egy olyan stroke is, amit álmában él át a páciens. Korábban megszállásként tekintettek az ilyen esetekre. A páciensek többnyire megtanulnak együttélni a betegséggel, sokaknál pedig idővel elmúlik a furcsa tünet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!